null Mielipide: Vain harvan nettoeläke on 2500 euroa

Puheenvuorot

Mielipide: Vain harvan nettoeläke on 2500 euroa

Luin kolme tarinaa suomalaisesta köyhyydestä (K&k 9.5.). En ollut uskoa silmiäni, kun köyhäksi luokiteltiin 2 500 euron verotonta kuukausieläkettä saava. Tuon suuruisia eläkkeitä Suomessa saa paljon alle 10 prosenttia eläkeläisistä. Näin ollen minä ja suuri osa vantaalaisista eläkeläisistä voisimme tulla diakonin vastaanotolle.

Helsingin Sanomissa oli 12.5. kirjoitus, jossa käsiteltiin kirkon vastuuta rakentaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on mielestäni sitä, että heikoimmassa asemassa olevista pidetään huolta.

Kirkolta, kaupungilta ja eri järjestöiltä löytyy varmasti henkilöitä, jotka ovat perehtyneet antamaan neuvoja oman talouden hoidossa. Tässä tilanteessa tarvitaan neuvoja eikä taloudellista tukea. Eihän apua tarvitsevaa alkoholistiakaan hoideta tarjoamalla viinaa vaan ohjaamalla hoitoon.

Toivon, että te arvoisat artikkelin kirjoittajat perehdytte Suomessa maksettavien eläkkeiden tasoon esimerkiksi Eläketurvakeskuksen nettisivuilta. Muutenkin olisi ensiarvoisen tärkeää käsitellä paljon enemmän sitä muutosta, mikä taloudessa tapahtuu, kun palkka muuttuu eläkkeeksi. Kyllä silloin tulot pienenevät ja siihen pitää varautua.

Vuokko Hakala

Vantaa

 

Edellisen johdosta: Jutussa haastatellun henkilön elämäntilanteeseen vaikuttavat ylivelkaantuminen ja sairaudet. Velkojen vuoksi tulotaso on jäänyt alle minimiturvan. Kuten jutusta ilmenee, hän on saanut sen vuoksi harkinnanvaraista toimeentulotukea.

Toimitus

Jaa tämä artikkeli: