null Mielipide: Väkivallattomuus kuuluu kristinuskoon

Puheenvuorot

Mielipide: Väkivallattomuus kuuluu kristinuskoon

Vuorisaarnasta kertovassa artikkelissa ”Olkaa siis täydellisiä” kirjoitettiin, että kirkon uskossa ja opetuksessa Jeesuksen vuorisaarna vaimeni pitkäksi aikaa, kun kristinuskosta tuli osa maallista valtakoneistoa (K&k 13.8.).

Kirkon varhaisina vuosisatoina Jeesuksen kehotusta väkivallattomuuteen noudatettiin laajasti muun muassa kieltäytymällä aseista, mutta jo 300-luvun jälkeen kristityistä tulikin niitä, jotka käyttivät yhteiskunnassa valtaa ja kävivät sotia.

Meillä Suomessakin julistetaan joulurauhaa soittamalla marssi, jonka sanojen mukaan ”Suomi voimissaan” voi ihmisten verellä ”peittää maan”.

Kuitenkin Jeesus Kristus syntyi tuomaan rauhan maailmaan kaikille kansoille. Heräämällä kuolleista hän teki aseet tarpeettomiksi.

Vuorisaarna-artikkelissa kirjoitetaan Uuden testamentin eksegetiikasta eli selitysopista tehdystä väitöstutkimuksesta. En kyllä ihan ymmärrä, mitä se tarkoittaa. Mutta sen ymmärrän, että jos kaikki kristityt kieltäytyvät aseista, maailma varmaan muuttuu paremmaksi.

Mirja Grunwald
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Olkaa siis täydel­lisiä, Jeesus kehotti – mutta vuorisaarnan noudattaminen ei tee ihmisestä moralistia

Hengellisyys

Vuorisaarnan vaativa etiikka haastaa pohtimaan oman elämän arvojärjestystä. Jeesuksen käsky vihollisen rakastamiseen murtaa meidän ja muiden välisen rajan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.