Mielipide: Vastakkainasettelu ei edistä sovintoa − mihin perustuu Sovinnon kansanliikkeen toiminta?
Kirkko ja kaupunki kirjoitti uudesta sovinnon kansanliikkeestä. Jutussa somaliansuomalainen toimittaja Wali Hashi esittää vastakkainasetteluun perustuvaa ajatusmallia: me (somalit) emme tee itsemurhia, vaan olemme onnellisia toisin kuin te, jotka teette itsemurhia ja olette onnettomia. Te laitatte vanhukset vanhainkotiin toisin kuin me, jotka huolehdimme heistä perheessä antaen rakkautta.
Ei pitäisi koskaan yleistää, koska jokainen yhteisö ja perhe sisältää erilaisia kohtaloita ja ihmistarinoita. Yleistämällä juuri rakennetaan vastakkainasetteluja.
Toivottavasti seurakuntayhtymän hankkeeseen varaamat 40 000 euroa käytetään ruohonjuuritasolla eli haetaan kontaktia vaikkapa pääkaupunkiseudun vuokratalojen monilapsisiin "yksinhuoltajiin". Näin rakennettaisiin siltoja kotiäiteihin, joita harvoin näkee asunnon ulkopuolella.
Kotiäitien yhteisö on avainasemassa sovinnon rakentamisessa, sillä juuri he kasvattavat lapset ja huolehtivat vanhuksista.
Suosittelisin hankkeelle tutustumista Suomen historiaan. Kyllä meilläkin 1700−1800-lukujen paikallaan seisovassa maatalous- ja sääty-yhteisössä kontrolloitiin yksilön elämää. Perhe, kyläyhteisö, viranomaiset ja papisto kontrolloivat yksilöä aina sukupuolielämästä lähtien.
Yhteisön ulkopuolelle jääminen oli varmasti kauhistus, joten lapset kumarsivat vanhempia, naiset isäntää, isäntä kyläyhteisön nokkamiehiä, virkamiehiä ja papistoa ja kaikki kuningasta ja keisaria.
Ilmaan jääkin kysymys, miten klaaniyhteisöstä tuotuja sovittelukäytöntöjä sovelletaan vapaaseen ja demokraattiseen yhteiskuntaamme, jossa edelleenkin monet perheet ja suvut välittävät vanhuksista ja erityistarpeisista ja ovat jopa onnellisia ajoittain.
Merja Saarikoski
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Sovinnon asiamies ihmettelee kylmiä perhesuhteita: ”Somaliassa voidaan henkisesti paremmin kuin Suomessa”
AjankohtaistaWali Hashi haluaisi meillekin Sovinnon päivän – ja paljon enemmän rakkautta.