null Mies kouluttajan kynsissä

Hyvä poika, saat makupalan!

Hyvä poika, saat makupalan!

Mies kouluttajan kynsissä

Mies pakenee ahdistavaa arkea varusteluetteloidensa, urheiluvaatteidensa ja stereoidensa suojaan. Vaimo huomauttaa asiasta, mutta haiseva pyöräilyasu pysyy eteisessä vaikka hermoromahdukseen saakka.

Vaimo kuitenkin rakastaa epäsiistiä ja henkisesti poissaolevaa, mutta perustaltaan kunnollista miestä. Hän keksii, että miestä voisi kouluttaa. Koulutusmetodit ovat perinteiset — uhkailu, toisto ja äänen korottaminen — vaikka nainen tietää, että niillä ei yleensä ole päästy pinttyneiden jääräpäiden kanssa pitkälle.

Yhdysvaltalainen toimittaja-tietokirjailija Amy Sutherland löysi ratkaisun perheongelmaansa, kun hän vietti vuoden eksoottisten eläinten ja niiden ohjaajien seurassa.

Amy huomasi, että eläinten huonoista käyttäytymispiirteistä ei välitetä, vaan vahvistetaan ja palkitaan niiden toivottua käyttäytymistä.

Esimerkiksi aviomiehen kanssa voisi hymyillä, halauksilla ja lahjoilla päästä paljon parempiin tuloksiin kuin nalkutuksella. Positiivisen vahvistamisen avulla avaimet ja lompakko pysyvät paremmin tallella ja likaiset vaatteet miltei menevät omaehtoisesti pesukoneeseen.

Sitä paitsi eläimet opettivat Amylle, että kannattaa edetä vaihe kerrallaan. Ensi alkuun yhdenkin sukan paikalleen laittaminen on halauksen arvoista.

Paitsi että vahvistetaan ja palkitaan toivottua käyttäytymistä, kannattaa myös keksiä korvaavia toimintoja. Kun aviomies pyörii jaloissa keittiössä, Amy keksii panna tämän pilkkomaan apupöydän ääreen persiljaa. Toisena vaihtoehtona hän ehdottaa perunalastujen ja oluen tarjoamista. Mies ei nimittäin voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa, vaan keskittyy vaimon antamaan tehtävään tai herkkuihin.

Suorasukaisessa kirjassaan Mitä Shimmu-valas opetti minulle elämästä, rakkaudesta ja parisuhteesta (Kirjapaja 2009) Amy Sutherland muistuttaa myös, ettei ihminen ole koskaan täydellinen, ja näin ollen myös oma rakas puoliso saa synninpäästön. Jokaisella on omat perityt ja opitut piirteensä, joiden avulla hän on persoonallisuus. Sitä paitsi hyvät ominaisuudet kompensoivat pitkälle huonoja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.