null Mies viiden naisen muistoissa

Mies viiden naisen muistoissa

Mulla on kova paikka, kun joudun aloittamaan, hermoilee Ritva Sinisalo Hakunilan Teatterin uuden näytelmän kenraaliharjoituksissa. Hän näyttelee vainajan Maija-leskeä.

Aikanaan EU:n Urban-projektin rahoittamana alkanut ja nykyään omana ryhmänään toimiva Hakunilan Teatteri esittää kevään mittaan kaksitoista kertaa Arto Seppälän kirjoittaman näytelmän Viisi naista kappelissa. Kolmekymmentä vuotta sitten kantaesityksensä saanutta näytelmää on harjoiteltu Raimo Turulan ohjauksessa.

Itsemurhan tehnyt Kalervo Räsänen on etukäteen kutsunut hautajaisiinsa viisi naista, elämänsä tärkeimmät. Äiti, ex-vaimo, vaimo, ystävä ja rakastajatar tulevat koolle toisistaan tietämättä ja istuvat muistelemaan kukin omia kokemuksiaan miehestä.

Monologit muodostavat miehestä monitasoisen muotokuvan. Äidistä riippuvainen mammanpoika, naistenmies, vaimonpettäjä ja ystävää etsivä mies taipuu moneksi. Lopulta naiset alkavat myös keskustella, ja vähitellen puhe kasvaa mahtaviksi riidoiksi. Kaikki yrittävät vakuuttaa tunteneensa miehen parhaiten ja olleensa hänelle se tärkein.

Esitys risteyttää hauskasti yhden ihmisen monet puolet. Samalla naisista itsestään, heidän toiveistaan ja pettymyksistään, syntyy monisiivuinen näkemys.

Näytelmässä eletään ehkä 1950-, ehkä 1960-lukua. Replikointi on nasakkaa ja nopeaa, ja harrastajanäyttelijät selviävät siitä hyvällä rytmillä.

— Ei liikaa kyyneleitä! tasoittelee ohjaaja Raimo Turula Maija-leskeä, joka laskee kukkasia arkulle ääni vapisten.

Viisi naista kappelissa 9.5. asti Hakunilan Teatterissa. Lisätietoja www.hakunilanteatteri.fi tai p. 0440 302 209.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.