null Miksi pitää olla stereotyyppi? – Kahdeksasluokkalaiset tekivät epäkohdista teesejä

Hyvä elämä

Miksi pitää olla stereotyyppi? – Kahdeksasluokkalaiset tekivät epäkohdista teesejä

Reformaatio alkoi Martti Lutherin julkaisemista teeseistä Wittenbergissä. Viisisataa vuotta myöhemmin työtä jatketaan Pasilassa.

Ei tarvitse muuttaa itseään kelvatakseen! Jokaiselle oikeus oppimiseen! Pasilan peruskoulun kahdeksasluokkalaisten uskonnon tunnilla muotoilemat teesit osuvat tarkasti ympäröivän maailman epäkohtiin.

Reformaation merkkivuoteen liittyvässä Teesit t-paitaan -työskentelyssä oppilaat miettivät valtaa, yhteiskunnallisia kysymyksiä ja muutosta vaativia asioita. Martti Luther puuttui oman aikansa epäkohtiin. Koululaisilta kerätään tämän päivän teesejä, jotka sopisivat t-paidan tekstiksi.

Ronja Jakobson esittää teesissään kysymyksen: "Miksi pitää olla stereotyyppi?" Hänestä kenenkään ei tarvitse olla samanlainen kuin muut.

Jakobson kertoo osallistuneensa pienempänä kirkon toimintaan. Hän ei ole varma, millaisen reformaation tekisi, jos pääsisi nykyajan Lutheriksi.

– En tiedä, onko kirkolla minulle merkitystä. Yritän vielä etsiä, mihin haluan uskoa ja mihin en.

Rikkailta rahaa köyhille

"Katse kohti avaruutta – ajattele suuresti", sanotaan Tuomas Tolppalan, Miro-Matias Kutvosen ja Elias Hirvosen suunnittelemassa teesissä.

– Ihmisten pitäisi ajatella isompaa kokonaisuutta, ei vain itseään. Rikkaiden pitäisi antaa osa rahoistaan tarvitseville, Tolppala sanoo.

Kirkko merkitsee Tolppalalle paikkaa, jossa saa olla rauhassa. Hänestä kirkossa on paljon hyvää, kuten jumalanpalvelukset. Kirkonpenkit voisi vaihtaa pehmeämpiin, ja kirkoissa voisi tarjoilla aamiaista sunnuntaisin.
 

Valtaan voi suhtautua kriittisesti ja asettua vastahankaan oikeassa kohdassa."

- Vesa Soikkeli, Pasilan peruskoulun uskonnonopettaja
 

– Luterilaisessa kirkossa hyvää on se, että ajattelu on aika vapaata, eikä siellä ole muuta isoa päämiestä kuin Jumala, Tolppala pohtii.

Angel Fulcherin teesissä sanotaan: "Välittämättömyys on nykypäivän väkivaltaa." Hän tahtoisi saada ihmiset auttamaan toisiaan hädän hetkellä.

– Niissä kirkoissa, joissa olen käynyt, on otettu kaikki hyvin vastaan. Siellä ei syrjitä, olitpa tyttö tai poika. Sen haluaisin muuttaa, että homot saisivat mennä naimisiin.

Suureenkin valtaan voi suhtautua kriittisesti

Teesit t-paitaan -työskentelyn voi toteuttaa kaikenikäisten oppilaiden kanssa alakoulusta lukioon, kertoo työskentelyä ideoimassa ollut Pasilan peruskoulun uskonnonopettaja Vesa Soikkeli. Tavoitteena on miettiä, missä asioissa nykypäivänä kaivattaisiin muutosta, millaisen viestin haluaisi välittää ja miten sen saisi kuuluviin.

– Teesien kautta voi huomata, että suureenkin valtaan voi suhtautua kriittisesti ja asettua vastahankaan oikeassa kohdassa, Soikkeli sanoo.

Teesit t-paitaan -työskentelyn voi toteuttaa usean oppiaineen yhteistyönä tai osana esimerkiksi uskonnon, historian, yhteiskuntaopin, kuvataiteen tai käsityön opetusta. Vinkkejä teesityöskentelyyn ja reformaation merkkivuoden viettoon kouluissa saa osoitteesta koulujakirkko.evl.fi/reformaatio.

– Voidaan tarkastella vaikka kuluttamista, t-paidan tietä puuvillapelloilta meille, eettisyyttä ja ympäristövaikutuksia. Teesit voidaan lopulta painaa reilun kaupan t-paitoihin, Soikkeli sanoo.


 

Reformaatiota juhlitaan maailmanlaajuisesti

Reformaatio alkoi, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiään anekaupan väärinkäytöksiä vastaan 31.10.1517. Ensi vuonna siitä tulee kuluneeksi 500 vuotta. Armoa 2017! on merkkivuoden teema.

Maailmanlaajuisen merkkivuoden aikana tarkastellaan reformaation vaikutuksia historiassa sekä nykypäivän kirkossa ja yhteiskunnassa. Vuoden kansainvälisiä teemoja ovat paikallisuus, ekumeenisuus ja tulevaisuuteen katsominen. Suomessa merkkivuoden pääkaupunkina on Turku, jonne reformaation tuulet ensimmäisenä kantautuivat.

Helsingin seurakunnat osallistuvat merkkivuoteen erilaisten tapahtumien, kuten teesityöskentelyjen muodossa. Merkkivuoden juhlinta keskittyy keväällä helatorstaihin. Reformaation 500-vuotispäivänä 31.10.2017 järjestetään suuri yhteislaulutilaisuus Tuomiokirkon portailla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Opiskelijat puvustavat Luther-oopperaa

Hyvä elämä Ajankohtaista

Martti Lutherin vaimo Katarina von Bora saa aikansa mukaisen asun Omniassa. Oopperalla juhlistetaan Reformaatio 500 -merkkivuotta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.