null Miksi vanhuksille hankittiin robottihylje?

Miksi vanhuksille hankittiin robottihylje?

Koivukylän vanhustenkeskukseen hankittiin joulukuussa paijattavaksi Lumi Pörri-Karsuksi nimetty hyljerobotti, joka reagoi kosketukseen, ääneen ja valoon. Teknologiakoordinaattori Kaisa Huuhtanen, mistä syntyi ajatus hyljerobotin hankkimisesta?

– Helsingin kaupunki on hankkinut näitä jo aiemmin. Näin esittelyn hyljerobotin toiminnasta Toimiva koti -näyttelyssä. Sitten esittelin asian täällä Vantaalla.

– Robotin hankkimiseksi saatiin varat investointirahoista. Robotti maksaa reilut 4000 euroa, kahden hoitajan kouluttamiseen, akkuihin ja huoltoon menee noin 2000 euroa. Kokonaiskustannukset olivat siis noin 6000 euroa.

Ammattikorkeakoulun opiskelijat tekevät robotista vaikuttavuustutkimuksen. Mitä hyötyä hyljerobotista odotetaan olevan vanhuksille?

– Sillä odotetaan olevan samantapainen vaikutus kuin eläinterapialla. Eräs muistisairas rouva, joka ei muuten puhu kuin joitakin sanoja, puhui hylkeelle kokonaisia lauseita. Eräs vanhus totesi, että hän ei saanutkaan lapsena riittävästi leikkiä leluilla.

– Hyljerobotilla on eläimen hyödyt, mutta ei eläimen tarpeita. Kaikki eivät voi osallistua eläinterapiaan esimerkiksi koirapelon vuoksi. Tutkimusten mukaan hyljerobotilla on vaikutusta vanhusten hyvinvointiin. Japanissa niitä on käytetty jo 10 vuotta ja monissa Euroopan maissakin niitä käytetään.

Hyljerobotin sanotaan antavan virikkeitä, vähentävän stressiä ja herättävän hoivaamisen ja hellyyden tunteita. Yritetäänkö sillä korvata ihmiskontakteja?

– Ei missään nimessä. Sitä käytetään ainoastaan ryhmätilanteissa ja mukana on ryhmätoiminnan ohjaaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.