Millainen on somalialainen keittiö?
Somalialaista ruokaa valmistettiin lauantaina 10.4. Havukosken nuorisotalolla.
Leena Huttunen, 48
Miten kiinnostuit somalialaisen ruoan valmistuksesta?
— Ruoka on aina kiinnostanut minua. Kävin nuorena ammattikoulun keittäjälinjan ja tein pitkään töitä keittiössä.
Mitä opit?
— Opin valmistamaan sambuuseja, somalialaisia liha- ja kasvispiiraita. Kuoritaikinaan tarvitaan vehnäjauhoja, vettä, öljyä ja suolaa. Täytteeseen käytetään perusaineena naudan- tai lampaanlihaa, tai voi siihen käyttää myös tonnikalaa tai kasviksia. Lisäksi siihen tulee sipulia, paprikaa, öljyä sekä mausteita, kuten kuminaa, korianteria, currya ja tuoretta chiliä.
— Erityistä on se, että piiraiden kuoria paistetaan ensin uunissa, kolmen nipuissa. Täyttämisen jälkeen piiraat paistetaan öljyssä.
Pisteillä 1–5, kuinka tärkeää on tuntea eri maiden ruokakulttuuria?
— Ainakin 4 pisteen edestä.
Hambo Abdulle, 31
Minkä ruoan valmistusta opetit?
— Opetin tekemään somalialaisia lettuja eli angeeroja. Niihin tulee veden ja vehnäjauhojen lisäksi maissijauhoja, sokeria, suolaa ja hiivaa. Niitä syötiin pinaattikastikkeen kanssa. Kastikkeeseen tuli pakastepinaattia, tomaattimurskaa, sipulia, paprikaa, perunaa, öljyä, valkosipulia, suolaa ja kasvisliemikuutio.
— Angeeroja syödään Somaliassa usein aamiaiseksi maustetun teen kanssa. Voidaan lettuja syödä myös iltapalaksi.
Mikä on lempiruokasi?
— Lempiruokani on naudanlihan kanssa valmistettu riisi. Syön sitä salaatin, banaanin, chilin ja sitruunamehun kanssa. Jälkiruoaksi käy hedelmäsekoitus, jossa on papaijaa, banaania ja ananasta.
Pisteillä 1–5, kuinka tärkeää on tuntea eri maiden ruokakulttuuria?
— Annan 5 pistettä. Ruoka on kaikille tärkeää.
Safia Moallin Omar, 40
Minkä ruoan valmistusta opetit?
— Opetin valmistamaan somalialaista liha-riisiä. Kattilaan laitetaan ensin öljyä, sitten valkosipulia, sipulia, jauhettua kuminaa, currya ja tomaattimurskaa. Kuutioitu liha lisätään joukkoon, ja pian sen jälkeen lihaliemikuutioita ja vettä. Ruokaan käytetään intialaista pitkäjyväistä baasarac-riisiä. Lihan kypsyessä riisi pestään kolmeen kertaan kylmällä vedellä, ennen kuin se lisätään keitokseen. Liha-riisi kypsennetään uunissa.
— Somalialaisia reseptejä löytyy Mulki Elmi Mölsän toimittamasta kirjasta Somalialainen keittokirja. Ruoka-aineita löytää lähiseudun erityiskaupoista.
Mikä on lempiruokasi?
— Lempiruokani on juuri liha-riisi. Syön sitä somalialaiseen tapaan banaanin ja tuoreen chilin kanssa.
Pisteillä 1–5, kuinka tärkeää on tuntea eri maiden ruokakulttuuria?
— Se on tärkeää, annan 4 pistettä.
Jaa tämä artikkeli: