null Millaista on vanhuus? Valomerkki kysyi nuorten ajatuksia vanhuudesta

Riina Karvonen haluaisi olla vanhana kuten omat isovanhempansa.

Riina Karvonen haluaisi olla vanhana kuten omat isovanhempansa.

Hyvä elämä

Millaista on vanhuus? Valomerkki kysyi nuorten ajatuksia vanhuudesta

Liikkuvaista elämää ja hyväntekemistä - muun muassa tällaisia suunnitelmia espoolaisnuorilla on vanhuuden varalle.

Valomerkin gallup kysyi nuorilta heidän ajatuksiaan vanhuudesta. Vaikka se tuntuu etäiseltä, ovat isovanhemmat tehneet sitä tutuksi.

Kysymykset:

1. Oletko ehtinyt vielä pohtia omaa vanhuuttasi?

2. Onko elämä ohi 60-vuotiaana?

3. Oletko ajatellut, että vanhuus voi hyvin olla elämäsi pisin ajanjakso?

4. Millainen vanhus sinä tahtoisit olla?

Riina Karvonen, 17, abiturientti Espoon keskuksesta

1. Välillä olen miettinyt. Ja sitten päätynyt siihen, että vaihtoehtoja on miljoona. Koska sitä ei koskaan tiedä millainen se tilanne sitten on… Sitä on vaikea pohtia, sillä minulla ei ole mitään hajua mitä haluan tehdä ensi vuonna, niin miten sitten teen 60 vuoden päästä. Vanhuus tuntuu kaukaiselta ajatukselta.

2. Miksi olisi? Käsitys vanhuudesta on muuttunut paljon. Isovanhemmat ovat kertoneet, että heidän isänsä olivat saaneet 50-vuotislahjaksi kävelykepit! Nyt sellaisia ei haluta lahjaksi edes 70-vuotiaina.

3. Nythän jo moni elää 100-vuotiaaksi, niin kyllähän sitäkin on miettinyt kuinka vanhaksi sitä itse voi elää, kun lääketiede, kuten syöpähoidot, kehittyvät koko ajan.

4. Haluaisin olla niin kuin minun isovanhempani. He tekevät kaikkea ja ovat minun ja veljeni elämässä paljon mukana, vaikka asuvat kaukana. Olisi kiva, etten vanhuksena eristäytyisi kotiin, vaan minulla olisi harrastuksia. Tykkään nyt jo tehdä käsitöitä, joten olisi hienoa, jos minusta tulisi joku päivä yhtä hyvä kuin mummuni on.

William Hamla aikoo elää 100-vuotiaaksi.

William Hamla, 20, opiskelija Espoosta

1. Se on sellainen asia, jonka kaikki joutuvat kohtaamaan joku päivä. Mutta ei vielä ainakaan mun osalta. Siihen on vielä niin pitkä matka ja kuitenkin päivä kerrallaan mennään. Ei mitään kiirettä sinne.

2. Elämäni ei ole ohi vielä 60-vuotiaana, sillä aion elää 100-vuotiaaksi.

3. Ei sitä tiedä, onko se pisin. Mutta se voi tuntua siltä, jos ei ole mitään tekemistä. Tai ei ehkä kykene tekemään samoja asioita niin kuin ennen.

4. Haluan olla sellainen vanhus, että kun menen hakemaan lapsenlapseni koulusta, niin ne sanoo kavereilleen ylpeänä, että kattokaa tuolta tulee mun vaari. Tuun siihen hienolla autolla, kello ranteessa. Sitten mulla on sellaiset tyylikkäät silmälasit ja valkoiset hiukset. Mun mummi on juuri sellainen menevä isovanhempi. Hän on 90-vuotias, asuu Ruotsissa. Hän tekee vielä ruokaa ja käy ulkona. Aika supernainen. Hän on elänyt terveellisesti koko elämän. Ei ole polttanut eikä juonut.

Abdigani Ali toivoo jaksavansa urheilla vielä vanhanakin.

Abdigani Ali, 20, opiskelija Espoon Kivenlahdesta

1. En ole sitä vielä hirveästi miettinyt. Mutta sen verran olen pohtinut, että pitää nyt jo elää terveellisesti, jotta sitten vanhempana on hyvä terveys. En kuitenkaan mieti liikaa mitä teen vanhana. Elämästä pitää myös nauttia eikä vain miettiä sitä läpi.

2. Toivottavasti ei. Haluaisin tietää miltä vuosi 2056 näyttää.

3. Joo ja ei. Näkisin sen ehkä niin, että vanhana sitä on tietyllä tapaa jälleen yksin. Jos on lapsia, niin hekin ovat muuttaneet jo pois.

4. Virkeä jalkapalloilija. Sellainen, joka jaksaisi vanhoilla päivillään vielä urheillakin. Toivon, että vielä 70-vuotiaanakin pystyisin liikkumaan kunnolla. Vanhuutta ennen olisi hyvä tehdä hyvät eläkerahat ja saada lapsia.

An Congin isovanhemmat asuvat Kiinassa.

An Cong, 18, abiturientti Espoon Laajalahdesta

1. Vanhuus kuulostaa vieraalta. Ehkä se osittain johtuu siitä, että isovanhempani asuvat Kiinassa. Heidän luonaan ei pääse käymään usein. Elän myös sen verran tässä hetkessä, että en ole juurikaan miettinyt omaa vanhuuttani.

2. Ei se ohi ole, mutta veikkaan että silloin alan olla vanhus. Vanhuutta on vaikea määritellä iällä, sillä koen, että olen vanhus silloin kun koen saaneeni elämältä paljon.

3. Nyt kun elää tätä nuoruutta, toivoisi että se kestäisi pitkään. Ajatus, että vanhuus on nuoruutta pidempi ajanjakso, kuulostaa vähän tylsältä. Toisaalta nuoruudessa on asioita, joita kiirehditään. Mun äiti on sanonut, että hankitaan opiskelujen jälkeen se työ ja sitten perhe. Niissä täytyy ehkä vähän kiirehtiä ja sitten lopussa voi tehdä asioita myös enemmän itselleen ja ottaa rennommin.

4. Haluaisin olla iloinen ja tehdä mitä haluan ilman että olisi mitään rajoitteita. Tahdon tuoda muille myös iloa ja parantaa maailmaa pienillä teoilla. Ja sitä mä teen nytkin. Esimerkiksi yläasteaikaan tein Tapiolan seurakunnassa Etiopiaan vastasyntyneille vauvoille pieniä nuttuja. Sellaisia tekoja toivon tekeväni vanhuksenakin. Toivoisin, että minulla olisi vanhuuden aikana ainakin lapsia jos ei lapsenlapsia. Minun unelmani on saada koira, niin ehkä minulla olisi koira myös vanhoilla päivilläni.

Jaa tämä artikkeli: