null Milloin sota loppuu?

Kuolleeksi luultu isä (Tobey Maguire) palaa Afganistanin sodasta vaimonsa (Natalie Portman) ja tyttäriensä (Bailee Madison ja Taylor Geare) luokse.

Kuolleeksi luultu isä (Tobey Maguire) palaa Afganistanin sodasta vaimonsa (Natalie Portman) ja tyttäriensä (Bailee Madison ja Taylor Geare) luokse.

Milloin sota loppuu?

Brothers. Ohjaus Jim Sheridan. Pääsosissa Tobey Maguire, Natalie Portman ja Jake Gyllenhaal.

Irlantilainen elokuvaohjaaja Jim Sheridan on tarttunut etulinjassa aiheeseen, josta varmasti nähdään vielä paljon elokuvia. Afganistanissa on kaatunut paljon yhdysvaltalaissotilaita ja vihollisen käsistä hengissä selvinneilläkään ei ole ollut helppoa.

Yhdysvaltalaiseen varuskuntalähiöön sijoittuvassa elokuvassa Brothers on keskeistä se, mitä sota saa aikaan ja millaisia henkisiä vammoja sankarin kuoren alle kätkeytyy. Henkilöasetelma on perin tuttu. On kaksi erilaista veljestä. Toinen heistä on esimerkillinen isän poika ja armeijan palkollinen toisessa polvessa. Toinen on juuri vankilasta vapautunut, vaikeuksiin itsensä saattava hulttio.

Sankariveli Sam saa komennuksen Afganistaniin, eikä kulu kauaakaan, kun häntä kuljettanut helikopteri putoaa. Perheen elämä pysähtyy, kun tieto Samin kuolemasta kiirii Afganistanista. Eloon jäänyt veli Tommy saa suunnan elämälleen veljensä lasten ja lesken auttamisesta.

Sheridan on aikaisemmin ohjannut vahvat draamaelokuvat My Left Foot, Isän nimeen ja The Boxer. Tuore Brothers pohjautuu tanskalaisen Susanne Bierin vuonna 2004 ohjaamaan elokuvaan Brodre.

Ilman erinomaisia näyttelijöitä Brothers saattaisi vajota nopeasti unohtuvan pikkukaupunkidraaman kastiin, mutta kovan luokan ammattilaiset nostavat esiin niin sodan ja kidutuksen kauhut kuin arkisten ihmissuhteiden jännittyneisyyden.

Jake Gyllenhaal tulkitsee hienovireisesti hyväsydämiseksi osoittautuvaa veljeä. Kaunista leskeä esittävä Natalie Portman puolestaan osoittaa olevansa paljon muutakin kuin Star Wars elokuvien yksiulotteinen naistähti.

Keskeisessä roolissa on kuitenkin "kuolleista heräävä" Sam, jota esittää Spiderman-elokuvien keskushahmona tutuksi tullut Tobey Maguire. Hänen askeettisessa ja tyhjentyneessä olemuksessaan kiteytyy koko elokuvan sanoma. Mitä voi odottaa siviilissä mieheltä, joka on muutama viikko takaperin pakotettu tappamaan toverinsa? Maguire on nääntyneen sotilaan perikuva, todellinen virtahepo olohuoneessa. Katsoja on suorastaan pihdeissä odottaessaan, miten ja milloin kapteeni Sam Cahillin oma sota päättyy.

Afganistanilaisten ääriolosuhteiden ja siviili-ihmissuhteiden vuorottelusta syntyy jäntevää draamaa viimeisille minuuteille saakka, kunnes jostain syystä filminauha kuvaannollisesti loppuu. Hollywoodilaiset, U2-yhtyeen siivittämät loppukuvat ovat turhan siloisia muuten kiinnostavaan kokonaisuuteen nähden.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.