null Mistä bongaat salaisen cityketun?

Hyvä elämä

Mistä bongaat salaisen cityketun?

Pääkaupunkiseudun kujien katveissa lymyilee jopa satoja citykettuja - ja ehkä jopa satatuhatta rottaa. Ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen tietää, mitä salaisia eläinasukkaita täältä löytyy ja missä niitä voi bongata.

ROTTA (Rattus)

Missä asustelee?
Viemäriverkostossa ja muissa maanalaisissa tiloissa.

Paljonko yksilöitä?
Määrää vaikea arvioida, mutta suuruusluokka kymmeniä tuhansia, ellei yli satatuhatta yksilöä. Rotta on Helsingin runsaslukuisin nisäkäs.

Mistä voi bongata?
Rotan voi yöaikaan nähdä missä tahansa pääkaupunkiseudulla ulkoluotoja lukuun ottamatta. Joskus jokin paikka, kuten Tapiola, Kurvi tai Tallinnanaukio, herättää huomiota kesyn oloisilla rotilla, jotka käyvät hakemassa ruokajätettä.

Tiesitkö tämän rotasta? Rotan merkitys tautien levittäjänä on nykyisin vähäinen, mutta kaapelien jyrsiminen voi aiheuttaa isoja vahinkoja.

 

KANIINI (Oryctolagus cuniculus)

Missä asustelee?
Yleensä kuivilla hiekka- tai hiekkasavimailla aukeassa tai pensaikkoisessa maastossa mutkittelevissa koloverkostoissa.

Paljonko yksilöitä?
Määrästä ei virallista julkaistua arviota, mutta pääkaupunkiseudulla niitä on vähintään useita tuhansia.

Mistä voi bongata?
Kanta on runsas Haagan-Käpylän tasolla. Myös seuraavalla kehällä eli omakotivaltaisilla alueilla on jonkin verran kaneja.
 

KETTU eli punakettu (Vulpes vulpes)

Missä asustelee?
Toisten eläinten, esimerkiksi mäyrän kaivamissa tai luonnon muovaamissa onkaloissa, mutta voi kaivaa pesäkolon itsekin. Usea sukupolvi käyttää samaa pesää.

Paljonko yksilöitä?
Helsingissä on jo satoja kettuja. Niillä on vanhastaan ollut elinvoimainen maaseutukanta Espoon, Vantaan ja Sipoon alueella, mutta ihmiseen tottumista on seurannut myös Helsingin tiheimmin rakennettujen osien asuttaminen ydinkeskustaa myöten.

Mistä voi bongata?
Viikin pelloilta ja luonnonsuojelualueelta tai muilta laajoilta avomailta kuten golfkentiltä varhain aamulla.

Tiesitkö tämän ketusta? Kettu on hyvin kaikkiruokainen, paitsi näppärä peto myös varsinkin loppukesällä monipuolinen kasvinsyöjä. Se liikkuu suoraviivaisesti ravinnonhaussa ihmisiä ja koiria turhaan väistelemättä. 
 

FASAANI (Phasianus colchicus)

Missä asustelee?
Mieluiten fasaani elelee aukeilla viljelysmailla ja asutuskeskusten laitamilla. Ne uskaltavat asettua myös vilkkaaseen kaupunkiympäristöön, jolloin ne voivat tottua ihmiseen ja käyttäytyä varsin pelottomastikin.

Paljonko yksilöitä?
Kanta on jostakin syystä taantunut pääkaupunkiseudulla. Syynä voi olla kettu- ja supikoirakannan tiheneminen. Arvion mukaan Suomessa pesii 15 000-20 000 fasaaniparia

Mistä voi bongata?
Harvinaisuus fasaani ei vielä ole, joten niitä saattaa nähdä jopa kerrostaloalueen pihapiirissä.

Tiesitkö tämän fasaanista? Fasaani on vieraslaji, muttei haitalliseksi luokiteltu. Se on edelleen melko riippuvainen ihmisestä, eikä sen tiedetä syrjäyttäneen alkuperäisiä lajejamme.

Lähteet:

  • Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen

  • Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisu 13/2014

  • Wikipedia

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Villi city: Helsingin keskellä kasvaa rohkea kaurislauma

Hyvä elämä

Ensimmäinen metsäkaurispari asettui Vanhankaupunginlahdelle kuusi vuotta sitten. Nyt siroja sorkkaeläimiä on ainakin kaksikymmentä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.