Miten alkoholi vaikuttaa nuoreen?
Viina-Sepoksi kutsutun miehen epäillään välittäneen alkoholia sadoille nuorille Vantaalla. Suomen Vanhempainliitto puolestaan kampanjoi räväkällä ulkomainonnalla sitä vastaan, että vanhemmat ostavat nuorille alkoholia. Vantaan kaupungin päihdepalvelujen ylilääkäri Martta Palttila-Pulli, millaisia vaikutuksia alkoholinkäytöllä voi olla nuoreen?
– Alkoholi vaikuttaa nuoreen samalla tavalla kuin aikuiseen, mutta jo senkin vuoksi, että nuoret ovat usein pienempikokoisia, samasta alkoholimäärästä seuraa vahvempi humala. Nuorella ei ole kykyä arvioida, miten paljon on turvallista juoda. Alkoholi voi aiheuttaa verensokerin laskun, joka voi johtaa tajunnanmenetykseen ja pahimmillaan kuolemaan.
– Nuoret saattavat humalassa tehdä asioita, joita eivät muuten tekisi. Toistuva juominen saattaa vaikuttaa koulunkäyntiin, tulee keskittymis- ja oppimisvaikeuksia ja poissaoloja.
Monet nuoret ovat kuitenkin jo ihan aikuisen kokoisia ja näköisiä. Voiko silti olla niin, ettei vaikkapa 180-senttisen 15-vuotiaan pojan keho vielä kestä alkoholia?
– Kyllä. Murrosikäisen kehon kehittyminen on vielä kesken ja alkoholi voi häiritä esimerkiksi hermoston ja elimistön kehittymistä.
Voiko alkoholinkäyttö aiheuttaa pysyviä vaurioita nuorelle?
– Yksittäinen humala ei yleensä aiheuta pysyviä vaurioita. Nuoren keho on aika hyvin palautuva. Jos alkoholinkäyttö on toistuvaa, vaikutukset voivat ovat pysyviä ja samankaltaisia kuin aikuisella.
Entä voiko alaikäinen tulla alkoholista riippuvaiseksi?
– Kyllä voi. Se voi käydä vieläpä nopeammin ja helpommin kuin aikuisilla.
Jaa tämä artikkeli: