null Miten käy rokkarilta halleluja?

Leonard Cohen yhdisteli lyriikoissaan uskontoa ja eroottista rakkautta.

Leonard Cohen yhdisteli lyriikoissaan uskontoa ja eroottista rakkautta.

Hengellisyys

Miten käy rokkarilta halleluja?

Heprealainen huudahdus halleluja eli "ylistäkää Herraa" toistuu hengellisen kuoromusiikin imperatiivina, jota rokkarit George Harrisonista Kissiin ja Lordiin hyödyntävät rockmusiikissa.

Sanat ovat liekkejä

Viime vuonna edesmennyt Leonard Cohen laulaa kappaleensa Hallelujah (1984) kolmannessa säkeistössä, että "jokaisessa sanassa on tulenlieska". Kabbalamystiikassa heprean kirjaimet ovat liekkejä. Laulusta on jopa alkuperäisesitystä tunnetumpia äänityksiä. Omat eksoottisemmat versionsa laulusta ovat esittäneet muun muassa Soweto Gospel Choir, Israelin armeijan bändi, Bon Jovi, Bono sekä Hectorin suomentamana ainakin Kari Vepsä ja Matti Esko. Siinä, missä Hector laulaa, "oon Raamattuni mä lukenut", nämä viimeksi mainitut laulavat, "oon kirjani mä lukenut".

Liittovaltion halleluja

Julia Ward Howe kirjoitti

Julia Ward Howe kirjoitti "Battle Hymnin" pohjoisvaltioiden hengenkohottajaksi Yhdysvaltain sisällissodassa.

Julia Ward Howe kirjoitti Yhdysvaltain sisällissodan aikana vuonna 1862 tasavallan taisteluhymnin The Battle Hymn of the Republic, joka tunnetaan kertosäkeestä "Glory, glory, hallelujah". Se on soinut westerneissä ja siitä on myös parodioita. Vaikka laulu ei olekaan mitään varsinaista rock'n rollia, sen ovat esittäneet niin Johnny Cash kuin Whitney Houston. Onpa sen esittänyt myös Puna-armeijan kuoro sekä mahtipontisesti Mormonien tabernaakkelikuoro. Suomeksi laulu tunnetaan korvamatona nimeltään Kalle-Kustaan muori makaa hiljaa haudassaan.

Ein Engel ist hier

Matthias Reimin iskusävelmät sykähdyttävät saksalaisten sydämiä.

Matthias Reimin iskusävelmät sykähdyttävät saksalaisten sydämiä.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävän saksalaisen iskelmätähden Matthias Reimin Halleluja (Ein Engel Ist Hier) vuodelta 2002 kuulostaa suomikorvaan ensin parodialta. Puhesaksa teknobiitin päällä vain hämää, sillä Reim ainakin yrittää olla tosissaan. Laulaja pyytää, ettei häntä vietäisi helvettiin, sillä hän kyllä tuntee paikan, koska on jo käynyt siellä mutta nähnyt nyt enkelin – halleluja. Osittain kirkossa kuvatulla halpisvideolla ei näy yhtäkään enkelintapaista ketkuttamassa lannettaan. Sitä vastoin väliosissa kaapuihin sonnustautunut munkkikööri suu viivana vetää spiritus sanctusta. Laulusta on soft rock -iskelmän lisäksi yökerhoystävällinen Mallorca mix.

Kiss, Lordi ja George Harrison jäivät tästä pois, mutta erityisesti nuoremman polven buutsirokkareiden kannattaa googlettaa myös Krokus.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Saarikosken Jumala on sumu, pimeä tai Ynnä Muuta

Hengellisyys

Pentti Saarikoskelle Jumala oli kielen tavoittamattomissa, kertoo Saarikosken uskonnollista kieltä tutkinut Arto Köykkä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.