null Mitkä kukat sopivat haudalle?

Hyvä elämä

Mitkä kukat sopivat haudalle?

”Taimea ostaessa pitäisi ottaa selville, minkä pituinen kasvi on täydessä mitassaan. Kirkon hautausmaan ohjesäännön mukaan puita ja pensaita ei saa laittaa haudalle. Niitä joutuu leikkaamaan, jolloin niiden luontainen kasvutapa kärsii ja ne eivät ole enää niin kauniita”, Kaarre sanoo.

Monivuotisista perennoista tulee välttää muun muassa maahumalaa, suikeroalpia, kevätvuohenjuurta ja pihakäenkaalin punalehtistä lajiketta, jota moni kutsuu puna-apilaksi.

Kyseisten kasvien leviämistä on hankala pitää hautausmaalla kurissa.

”Esimerkiksi maahumalaa on vaikea kitkeä. Sitä ei tarvitse jäädä kuin pieni palanen, niin se lähtee uudestaan leviämään.”

Kannattaa suosia kotimaisia

Monivuotisista kasveista Kaarre suosisi mieluiten erivärisiä jaloangervoja, kuunliljoja, kesäpikkusydäntä ja sammalleimua, koska ne ovat kaikki helppohoitoisia. Niitä ei tarvitse edes kastella usein.

Yksivuotiset kukat vaativat Kaarteen mukaan aina enemmän hoitoa ja useampia kastelukertoja kuin monivuotiset. Kesäkukista hän ei itse veisi haudalle ahkeraliisaa, koska siinä on viime vuosina esiintynyt paljon lehtihometta, joka tappaa kasvin.

”Lehtihome pysyy maaperässä ja saattaa siirtyä myös muihin kasveihin”, hän varoittelee.

Lyhytikäisiä kukkia ostaessa kannattaa tarkistaa, mistä maasta ne ovat kotoisin. Parhaiten menestyvät kotimaiset kukkalajit, koska ne ovat sopeutuneet siihen, että päivät ovat pitkiä ja yöt lyhyempiä. Kotimaisissa kukissa ei välttämättä myöskään ole niin paljon vaurioita, sillä niiden kuljetusmatkat ovat olleet lyhyitä eivätkä ne ole joutuneet olemaan pitkään ilman vettä.

Muista käydä kastelemassa

Kesäkukista haudoille sopivat hyvin vaikkapa uudenguineanliisa ja erilaiset begoniat.

”Omaiset ovat pitäneet esimerkiksi lohikäärmebegoniasta ja punakukkaisista begonioista. Kuumemmilla paikoilla viihtyvät muun muassa samettikukka ja punanokka.”

Kaarre muistuttaa, että kasveja ostaessa kannattaa tarkistaa, millaisissa olosuhteissa kasvi menestyy parhaiten. On tärkeää katsoa, tarvitseeko se varjoa, puolivarjoa vai aurinkoista paikkaa.

Osa haudoista on seurakuntayhtymän hoidossa, ja hautausmaan työntekijät hoitavat niillä kasvavien kukkien kastelun. Muilla haudoilla kastelu on kokonaan omaisten vastuulla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suositteleeLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.