null Tuhkattavien vainajien kukat päätyvät tuoreina roskikseen

Viimeinen sija. Monet kukkalaitteet sisältävät muovia tai rautalankaa, ja päätyvät siksi hautausmailla sekajätteisiin. Ensi vuoden alusta alkaen sinne ei saa kuitenkaan laittaa mitään maatuvaa. Kuva: Sirkku Nyström

Viimeinen sija. Monet kukkalaitteet sisältävät muovia tai rautalankaa, ja päätyvät siksi hautausmailla sekajätteisiin. Ensi vuoden alusta alkaen sinne ei saa kuitenkaan laittaa mitään maatuvaa. Kuva: Sirkku Nyström

Ajankohtaista

Tuhkattavien vainajien kukat päätyvät tuoreina roskikseen

Hautausmailla heitetään tuhansien eurojen edestä kukkalaitteita sekajätteisiin heti siunaustilaisuuden jälkeen. Muitakin vaihtoehtoja olisi.

Kiukkuinen seurakuntalainen kertoi löytäneensä Hietaniemen hautausmaan roskalaatikosta "valtavan pinon kauniisti sidottuja kukkavihkoja".

Nimettömänä pysyttelevän hautausmaakävijän mielestä kalliiden kukkien kohtalo oli epäkunnioittava sekä vainajaa että omaisia kohtaan.

Soittaja kertoi levittäneensä hyväkuntoiset kukat roskasäiliöstä hautausmaan yleisille muistomerkeille ihmisten ihailtaviksi. Sinne kertyi 25 kukkavihkoa.

Miksi tuoreet kukat työnnetään roskikseen, Hietaniemen hautausmaan esimies Ari Pipatti?

– Jotkut omaiset sanovat suoraan, että roskiin vain. Muuten kukat säilytetään seuraavaan päivään ja lauantaina hautajaisissa arkulle lasketut kukat saa vielä tiistaina, kertoo Pipatti.

 

Roskiskukkien taustalla on hautaustapojen muutos. Arkkuhautausten yhteydessä kukat kulkeutuvat luontevasti haudalle asti. Nykyisin Helsingissä neljä vainajaa viidestä tuhkataan, minkä odottelu vie usein viikon tai kaksi. Siksi kukkien kohtaloa siunaustilaisuuden jälkeen on jouduttu pohtimaan uudestaan.

– Aiemmin kukkia säilytettiin kauemmin, mutta aukinaisista kukista kootut kukkalaitteet homehtuvat helposti ja olivat usein pilalla ennen kuin omaiset tulivat niitä hakemaan, Pipatti perustelee roskiin vientiä.

Yhä useammin hautajaiskutsussa esitetään toivomus, että arkulle tuotaisiin vain yksi valkoinen ruusu. Näin kukkien määrä pysyy kohtuullisena.

Malmin hautausmaan esimies Juha Ollila tarjoaa hautajaiskukille kolmea vaihtoehtoa siunaustilaisuuden jälkeen.

– Omaiset voivat ottaa kukat heti mukaan ja viedä muistotilaisuuteen. Toinen vaihtoehto on hakea itse kukat tai tilata hautaustoimisto noutamaan kukat seuraavana päivänä ja kuljettamaan ne sinne, minne uurna myöhemmin lasketaan. Seurakunnilla ei ole tällaista palvelua.

– Kolmas vaihtoehto on viedä kukat muualle haudattujen muistopaikalle, jollaiset on kaikilla Helsingin hautausmailla. Siellä ne olisivat viikon ja hautausmaan työntekijät hoitaisivat poiskuljettamisen.

 

Arvokkaita kukkalaitteita tuodaan usein siunaustilaisuuteen. Kohtuullinen kukkalaite maksaa 50–100 euroa ja vähänkin erikoisemman hinta nousee yli sadan euron.

Siunausten määrät vaihtelevat paljon, mutta esimerkiksi Hietaniemen kahdessa kappelissa järjestetään vuodessa noin 800 siunaustilaisuutta. Niistä reilut kuusisataa vainajaa menee tuhkattavaksi.

Jos valtaosa surulaitteista menee roskiin, kyseessä voi olla jopa tuhannen euron tuhlaus yhden viikonvaihteen aikana yhdessä kappelissa.

Ensi vuoden alusta kukkalaitteista tulee todellista ongelmajätettä, kun määräykset tarkentuvat niin, ettei sekajätteeseen saa mennä enää mitään maatuvaa. Tähän mennessä kukat ovat päätyneet sinne, koska biojätteeseen ei saa laittaa rautalankaa tai muovia, jota monissa kukkalaitteissa on.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hautajaiskukkiin haetaan inspiraatiota vainajan persoonasta, luonnosta ja julkkisten hautajaisista

Hyvä elämä

Yhä useammin hautajaiskukkana on yksi ruusu. Seurakunnat kannustavat omaisia tekemään omannäköisiä valintoja.


Mitkä kukat sopivat haudalle?

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.