null Monenlaisia munia

Monenlaisia munia

Kananmunahyllyllä kannattaa olla tarkkana, sillä tuotantotapoja ja myyntinimiä on monia.

Leima kertoo tuotantotavasta

Kananmunissa on leima, jossa ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan, toinen maatunnuksen (esim. FI) ja kanalan. Luomumunissa on tunnus 0, ulkokanalamunissa 1, lattiakanalan munissa 2 ja virikehäkkikanalan munissa 3.

Virikehäkkikanalan munat

Perinteiset häkkikanalat kiellettiin vuoden 2012 alusta. Silloin vanhanmalliset häkit korvattiin virikehäkeillä. Virikehäkkikanaloissa tuotetaan suurin osa Suomessa ostettavista kananmunista. Virikehäkkimunien osuus tuotannosta on noin 62 prosenttia.

Virikehäkissä kanoja on aina noin kymmenen. Yhtä neliömetriä kohti kanoja on noin 13. Yhdellä kanalla on siis tilaa hieman enemmän kuin A4-arkin pinta-ala. Ruokinta, juomaveden jakelu, munien keruu ja lannan poisto on automatisoitu.

Häkeissä on hieman muusta tilasta eristetty munintapesä ja pehku, joka useimmiten tarkoittaa käytännössä muovilevyä tai kynnysmaton palaa. Häkissä on myös orsi. Ruuaksi kanat saavat viljapohjaista rehua.

Virikehäkkikanaloista voidaan käyttää myös nimeä pienryhmäkanala tai virikkeellinen pienryhmäkanala. Niissä tuotettuja kananmunia voidaan myös myydä nimellä ”pienryhmäkanalan munia”, ”virikekanalan munia”, ”perinteisiä kananmunia” tai ”maalaismunia”.

Lattiakanalan munat

Viime vuonna 34 prosenttia suomalaisista kananmunista tuotettiin lattiakanaloissa.

Lattiakanalassa kanat eivät ole häkeissä vaan liikkuvat parvena hallissa. Kanoja on yleensä muutamia tuhansia, mutta Suomessa on myös 20 000 kanan lattiakanaloita. Yhtä neliömetriä kohti kanoja voi olla yhdeksän.

Kolmasosa kanalan lattiasta on kuivikkeen tai turvepehkun peitossa, joten kanat voivat kuopsuttaa tai kylpeä. Hallissa on munintapesät ja orret, joilla kanat voivat istua. Ulos kanat eivät pääse.

Lattiakanalassa tuotettuja munia voidaan markkinoida myös nimellä ”vapaan kanan munat” tai ”onnellisen kanan munat”.

Erikoismunat

Markkinoilla on myös niin sanottuja omegamunia, joita myydään myös nimellä ”hyvän olon kananmunia”. Ne voivat olla joko lattiakanalassa tai virikehäkkikanalassa tuotettuja.

Niitä tuottavat kanat ruokitaan rehulla, jossa on pellavaa ja D-vitamiinia. Se vaikuttaa munien ravintosisältöön. Munissa on enemmän D-vitamiinia ja vähemmän kolesterolia kuin muissa kananmunissa.

Kaupasta voi löytää myös lattiakanalassa tuotettuja camelina-munia. Niitä tuottavien kanojen rehuun on lisätty camelina-kasviöljyä, joka sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Luomumunat

Suomessa myytävistä munista 4 prosenttia tuotetaan luomukanaloissa. Luomukanala on lattiakanala, jossa saa olla korkeintaan kuusi kanaa neliömetrillä. Parven koko vaihtelee noin sadasta kolmeen tuhanteen ja seassa saattaa olla myös kukkoja. Näin ollen munat saattavat joskus olla hedelmöittyneitä.

Osan luomukanalan lattiasta pitää olla olkien, puulastujen, kuivikkeen tai hiekan peittämää. Myös ikkunoita on oltava tietty määrä, jotta kanat saavat luonnonvaloa.

Kanoilla on käytössään orret nukkumiseen ja mahdollisuus ulkoiluun toukokuusta lokakuuhun sään salliessa. Ulkotilasta puolet pitää olla kasvuston peittämää ja tilaa pitää olla neljä neliötä kanaa kohti. Näin kanoilla on mahdollisuus luonnonmukaiseen käyttäytymiseen, johon kuuluvat myös kuopsutus ja kylpeminen.

Luomutuotannossa käytettävien rotujen valinnassa on otettava huomioon eläinten kyky sopeutua paikallisiin olosuhteisiin, niiden elinvoimaisuus ja taudinvastustuskyky. Etusijalla ovat alkuperäisrodut.

Luomukanat ruokitaan enimmäkseen luonnonmukaisella rehulla, jonka tuotannossa ei ole käytetty torjunta-aineita eikä keinotekoisia lannoitteita. Lisäksi luomukanoille annetaan karkearehua, joka voi olla kuivaa heinää, säilörehua tai juureksia.

Ainoastaan luomumunien pakkauksissa saa esiintyä sana ”luomu”.

Ulkokanalan munat

Eviran hyväksymiä ulkokanaloita on Suomessa vasta muutama, mutta esimerkiksi Saksassa ja Englannissa ne ovat suosittuja. Ulkokanaloissa kanat saavat käydä ulkona päiväsaikaan ympäri vuoden tai olla sisällä enintään 12 viikkoa tuotantokauden aikana. Sisällä kanalassa kanoja saa olla yhdeksän neliömetrillä. Yöt kanat nukkuvat orrella.

Ulkona tulee alueen olla kasvillisuuden peitossa ja tilaa yhtä kanaa kohden neljä neliötä eli saman verran kuin luomukanoilla. Ulkokanaloissa tuotettuja munia kutsutaan myös free range -kananmuniksi. Ruokana ulkokanoilla on viljapohjainen rehu, joka ei ole luomua. Kananmunien hinta asettuu luomumunien ja lattiakanalassa tuotettujen munien väliin. Ulkokanaloissa tuotettuja munia myydään myös nimellä ”laidunkanan munia”.

Uuden elämän symboli

Kananmuna on uuden elämän ja hedelmällisyyden symboli. Kristinuskossa se symboloi myös luomista, Jeesuksen kalliohautaa ja uskoa ylösnousemukseen. Pääsiäisenä munia on käytetty koristeena, annettu lahjaksi ja syöty.

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät maalattujen pääsiäismunien antamisesta ovat 900-luvulta. On olemassa myös legenda, jonka mukaan Magdalan Maria matkusti keisari Tiberiuksen luo kertomaan Jeesuksen ylösnousemuksesta. Keisari vastasi, että ylösnousemus on yhtä mahdollinen kuin pöydällä olevan kananmunan muuttuminen punaiseksi. Sillä hetkellä kananmuna muuttui punaiseksi ja siitä tuli ensimmäinen pääsiäismuna.

Munien syömiseen ja koristeluun pääsiäisenä on ollut myös käytännöllinen syy. Perinteisesti paaston aikana ei käytetty kananmunia, joten paaston loputtua niitä oli kertynyt runsaasti syötäväksi.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.