null Monenlaista herkkua

Monenlaista herkkua

Talven merkeistä mukavimpia ovat lintulaudoille ilmestyvät sirkuttajat. Itse urbaanina kerrostalon asukkina en juuri ehdi lintuja bongaamaan. Vanhempien luona käydessä takapihan vieraita on sitäkin hauskempi tarkkailla. Joskus joukkoon on eksynyt kotoista talitiaista harvinaisempi ilmestys, jota sitten tunnistetaan kilpaa vanhasta kuvastosta. Ylimääräisen ohjelmanumeron kokonaisuuteen tuovat perheen kissat, jotka seuraavat vauhdikasta menoa ikkunan takana viikset väpättäen.

Viime talvi ei varmaankaan ollut Suomessa viipyville siivekkäille niitä helpoimpia, eikä tuleva pakkassää vaikuta sen leudommalta. Ravinnon etsintä lumen ja jään alta on karua puuhaa. Lintuharrastusjärjestö BirdLifen mukaan talviruokinta olisi aika aloittaa pikimmiten, jos sitä ei vielä ole tehnyt.

Joulunaikaan kaupan kassajonossa ei kuitenkaan tule välttämättä ensimmäisenä pohtineeksi auringonkukansiemeniä. Enemmänkin mieleen hiipii paniikki ylenmääräisestä yltäkylläisyydestä. Kuusen alle pitäisi saada kasoittain paketteja ja pöytään sen seitsemää laatikkoa riippumatta siitä, syökö niitä kukaan.

Minua ei yllätä yhdysvaltalainen tilasto, jonka mukaan elintasolihavuus vaivaa nykyään eläimiäkin. Ilmiö on sama, oli kyse sitten koe-eläimistä, lemmikeistä tai villieläimistä. Esimerkiksi Baltimoressa rottien paino on kasvanut kuluneen 20 vuoden aikana yli 40 prosenttia. Kaupunkien eläimet syövät samaa roskaa kuin ihmiset. Toisinaan syyt pulskuuteen ovat pelottavampia. Nisäkkäiden aineenvaihdunnan voivat sekoittaa vaikkapa käyttämistämme lääkkeistä veteen päätyvät hormonit.

Moisia uutisia lukiessa ei voi olla huolestumatta. Osa ravintoketjuahan tässä ollaan. Monessa muussakin yhteydessä mieleen nousee kysymys, mitä enää uskaltaa syödä. Kaikki on vaarallista, täynnä jäämiä tai vähintäänkin epämääräisiä säilöntäaineita.

Omalla takapihallaan lintuja sentään uskaltaa toistaiseksi ruokkia hyvillä mielin. Siemenet, kaura ja tali kuulostavat suhteellisen luonnonmukaiselta ruokavaliolta. Ehkäpä kissat tietävät paremmin ja odottavat päivää, jona lintu on liian painava ehtiäkseen niiltä pakoon.

Jaa tämä artikkeli: