null Morsianten ja miniöiden tarinaa

Morsianten ja miniöiden tarinaa

Anilda Ibrahimi: Punainen morsian. Tammi 2010.

Punainen morsian raottaa meille hyvin vierasta maailmaa, Albanian historiaa naisten näkökulmasta. On sotia, kommunistinen diktatuuri ja Enver Hoxhan aika, lopulta kommunismin mureneminen ja maailman avautuminen myös albanialaisille. Anilda Ibrahimi kuvaa romaanissaan vähäeleisesti, kuinka syrjäseutujen naiset jatkavat arkeaan, tapahtui mitä tahansa. Ongelmiinsa ja kipeisiin kysymyksiinsä he hakevat apua milloin imaamilta, milloin ennustajaeukolta.

Samalla Punainen morsian on sukusaaga, jonka ensimmäinen kertoja on Saba. Hänen elämäänsä seurataan 15-vuotiasta pakkonaitetusta tytöstä suvun vanhaksi matriarkaksi. Välillä tarinan kertojaksi vaihtuu Saban pojantytär Dora. Hänen matkassaan tarina kulkee syrjäseudulta pääkaupunkiin Tiranaan ja sieltä edelleen Sveitsiin ja Italiaan, jonne omasta elämästään ja suvustaan aineksia kirjaansa ottanut Anilda Ibrahimi on itsekin päätynyt.

Muutaman sukupolven aikana Albania muuttuu radikaalisti ja naisen rooli siinä mukana. Vielä Saban aikaan isät unohtavat jopa tyttäriensä etunimet ja kunniakulttuuri sekä siihen liittyvä väkivalta kuuluvat naisten arkeen.

Naisten asema kuitenkin paranee vähitellen. Silti jotkut asiat säilyvät: miniöiden ja nuorten naisten rooli on aina vaikea mutta sukujen matriarkat pitävät huolta omistaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.