Muistokirjoitus

Muistokirjoitus

Erkki Rantala 1946–2014

Vantaan vahva vaikuttaja

Vantaan entinen kaupunginjohtaja Erkki Rantala kuoli 15.2. 2014 syöpään 67-vuotiaana. Hän oli syntynyt 14.6.1946 Seinäjoella.

Rantalan äiti oli töissä Seinäjoen piirimielisairaalassa. Sairaalan lastentarhassa, jota Erkkikin kävi, lapset kasvoivat suvaitsevaisuuteen. Rantalan yksinhuoltajaäiti oli sosialidemokraattinen kunnallispoliitikko.

Rantala peri karjalaiselta isältään ilon, nokkeluuden ja huumorintajun ja pohjalaiselta äidiltään suoruuden, sitkeyden ja rehellisyyden.

Körttiläisyys oli kodinperintöä. Rantala puhui avoimesti asioista, joista miehet yleensä vaikenevat, kuten nöyryydestä, armosta ja Jumalan rakkaudesta.

Rantala muutti vaimonsa ja tyttärensä kanssa ensimmäisten asukkaiden joukossa Koivukylän asuinalueelle. Hän kuului muuttajien sukupolveen.

Kirjat olivat Rantalan intohimo. Sujuvakynäinen Rantala valittiin 27-vuotiaana Tammen tietokirjaosaston kustannustoimittajaksi. Vuonna 1985 Rantala siirtyi Vantaan liikenteen hallintopäälliköksi.

Asioihin perusteellisesti paneutuva Rantala sai Vantaalla 1980-luvulla luottamusta. Hän toimi kaupunginhallituksen jäsenenä, kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Vuonna 1997 hänet valittiin Vantaan kaupunginjohtajaksi.

Monen yllätykseksi hän ilmoitti tammikuussa 2003 eroavansa kaupunginjohtajan virasta, koska hän ei ollut mielestään saanut työlleen riittävästi poliittista tukea. Hän kertoi myös avoimesti kärsivänsä työuupumuksesta. Hänet valittiin tämän vuoksi Vuoden tiedottajaksi.

Työura jatkui yrittäjänä ja johtavana konsulttina. Rantala ryhtyi kouluttamaan ja konsultoimaan työyhteisöjä mottonaan iloa työstä. Hänen oli määrä jäädä eläkkeelle, kun kevättalvella 2009 hänellä todettiin erittäin ärhäkkä eturauhassyöpä.

Rantala toimi kovista hoidoista huolimatta kuolemaansa asti Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston jäsenenä.

Perheestään Rantala oli kiitollinen. Vanhemmiten hän tunsi syyllisyyttä, ettei ollut ehtinyt olla riittävästi lastensa ja lastenlastensa kanssa. Hän iloitsi siitä, että viimeisinä vuosina oli vihdoin aikaa heillekin. Hän oli valmistautunut kuolemaansa ja suunnitellut hautajaisensa, joihin hän ei halunnut ”mitään pönötystä”.

Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen
ystävä

Kati Rantala-Ekholm
tytär


Lue Erkki Rantalan haastattelu ”Ympyrät sulkeutuvat” (Vantaan Lauri 28/2013).

Jaa tämä artikkeli: