Mummo tuli muotiin
Juuri kun olemme kovalla vaivalla opetelleet valmistamaan curryt ja guacamolet, sinisimpukkaliemet ja sushit, on pakko myöntää, että muotitietoisimpia ruuanvalmistajia ovat mummot.
Lieneekö syynä taantuma vaiko pelko suomalaisten kotiruokien katoamisesta, mutta aikakauslehdet ovat täynnä silakkalaatikko-, tilliliha-, lihapulla- ja vadelmakiisselireseptejä. Eikä siinä vielä kaikki: blogeissa, televisiossa ja lehdissä kudotaan, virkataan, parsitaan ja tuunataan vanhaa mieluummin kuin heitetään pois — aivan kuten tarkan mummonmarkan mummokin teki.
Eivätkä silakkapihvit ja siskonmakkarakeitot tee paluuta vain tavisten keittiöihin, vaan myös ruuanlaiton huiput palaavat nyt perusasioihin. Esimerkiksi julkkiskokki Hans Välimäen uusi keittokirja on nimeltään Mummola (Otava 2009) ja esittelee perinteisiä kotiruokareseptejä ja säilöntäohjeita. Välimäen mukaan kirja on kunnianosoitus lapsuuden makumuistoille.
Lohdutuksena kaikille kotikokeille kirja sisältää tarinan siitä, kuinka Michelin-tähtiä ja kokkikilpailuvoittoja napsinut Välimäki ei saa poikaansa syömään itse valmistamaansa pinaattikeittoa. Ehkäpä häneltä puuttuvat vielä ne aseet, joita mummoilla on: iän tuoma auktoriteetti ja kyky lahjoa lapsukaiset lupaamalla jälkkäriksi pannaria ja mansikkahilloa.
Jaa tämä artikkeli: