null Musiikki piristää vanhusten arkea

Tuuli Uosukainen vetää lauluhetkiä vanhuksille 15 vuoden kokemuksella. Kuva: Sini Pennanen

Tuuli Uosukainen vetää lauluhetkiä vanhuksille 15 vuoden kokemuksella. Kuva: Sini Pennanen

Ajankohtaista

Musiikki piristää vanhusten arkea

Seurakunnat järjestävät lauluhetkiä ja musiikkiesityksiä hoivalaitosten vanhuksille.

Vanhusten ryhmäkoti Ilonan päiväsalissa istuu parisenkymmentä talon asukasta. He odottavat musiikkiterapeutti Tuuli Uosukaista, joka on tulossa pitämään lauluhetken.

Uosukainen aloittaa puhumalla keväästä ja kyselee, mitä lintuja keväisin voi nähdä. Varikset, harakat ja peipposet muistetaan. Ennen kuin lauletaan, Uosukainen lausuu runon, joka kertoo huhtikuusta.

– Pannaan huhtikuusta laulu, joku jo innokkaana huudahtaa.

Vielä muistellaan vanhaa kevätlorua, josta moni paikallaolija muistaa ainakin osan ja joku sen viimeisenkin linnun, pääskysen.

Laulun sanoja etsitään lauluvihoista hoitajien ja Uosukaisen avustuksella. Kevätrallatuksien jälkeen laulettu Mä silmät luon ylös taivaaseen -virsi herkistää tunnelman.

– Laulutilaisuudet koetaan hoivalaitoksissa tosi tärkeiksi, ja ne ovat viesti siitä, että seurakunta ei ole unohtanut vanhuksia, sanoo Uosukainen.

– Nämä ovat juuri niitä ihmisiä, jotka ovat maksaneet kirkollisveronsa, eivätkä kikkaile sillä, kuulutaanko kirkkoon vai ei. Tälle sukupolvelle kirkko ja seurakunta ovat tärkeitä. Kun aika kuluu, meillä voi olla ihan erilaiset laulut, hän jatkaa.

Uosukainen vetää hoivalaitoksissa seurakunnan järjestämiä musiikkiterapia- ja lauluhetkiä 13 kertaa kuukaudessa.

– Aina on vähän epävarmaa, jatkuuko tämä toiminta vai ei, mutta esimerkiksi viime vuonna ryhmissäni on ollut melkein 5000 ihmistä. Sanotaan, että jos Mooses ei tule vuoren luo, niin vuoren pitää mennä Mooseksen luo. Musiikkihetkien vieminen vanhuksien hoitolaitoksiin on juuri sitä. Me tuomme seurakunnan toimintaa näille ihmisille, toteaa Uosukainen.
 

Siinä missä terapeutin näkökulma on ammattimainen, vapaaehtoiset keskittyvät viihdyttämiseen ja ilahduttamiseen."


Seurakuntien palkkaamat kaksi musiikkiterapeuttia ja vapaaehtoistyöntekijät järjestävät musiikkihetkiä kolmessakymmenessä hoivalaitoksessa Vantaalla: vanhusten hoivakodeissa, palvelukeskuksissa ja sairaaloiden geriatrian osastoilla.

Vantaan seurakuntien musiikkisihteeri Kaisa Nuolioja koordinoi vapaaehtoisten toimintaa.

– Vapaaehtoistyöhön ei tarvita koulutusta, mutta joillakin vapaaehtoisilla on kuorotaustaa. Kuka tahansa laulutaitoinen ja -haluinen voi tulla toimintaan mukaan, kertoo Nuolioja.

Vapaaehtoisryhmät esittävät musiikkia ja laulavat yhdessä vanhusten kanssa. Vakituisessa lauluryhmätoiminnassa on mukana noin 35 vapaaehtoista. Lauluryhmiä on kolme, yksi niistä käy hoivalaitoksissa kerran viikossa, kaksi muuta noin kerran kuukaudessa.

– Toiminnassa on paljon samaa kuin musiikkiterapeuteilla, mutta siinä missä terapeutin näkökulma on ammattimainen, vapaaehtoiset keskittyvät viihdyttämiseen ja ilahduttamiseen. Esityksissä on mukana myös runonlausuntaa, arvoituksia, yksinlaulua ja soitinesityksiä.

 

Vantaan seurakunnat on alkanut tehdä yhteistyötä Vantaan musiikkiopiston kanssa. Oppilasryhmät käyvät hoivalaitoksissa esittämässä ohjelmanumeroitaan. Seurakuntien musiikkisihteeri avustaa organisoinnissa.

– Myös yksityisen laulun- ja viulunsoitonopettajan kanssa on sovittu oppilasesitys kahdessa hoivapaikassa toukokuussa, Nuolioja kertoo.

Nuoliojan johtama kaupungin Pessi-lapsikuoro tekee kaksi vierailua hoivakoteihin tänä keväänä. Ajatuksena on, että lapset laulavat vanhusten kanssa yhdessä vanhoja tuttuja ja uusia lastenlauluja.

– Toiveeni on saada lisää kuoroja, soitinryhmiä ja muita muusikoita mukaan viemään hoivalaitoksiin ohjelmaa, jota muusikoilla on jo muutenkin harjoiteltuna.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.