Oboisti Sole Mustosen ideoima Musisoinnin ilo -hanke on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Kuva: Jukka Granstrom
Musisoinnin ilo kuuluu niin taitureille kuin aloittelijoillekin
Soittamista voi jatkaa pitkänkin tauon jälkeen – tai aloittaa soittamisen vasta aikuisena.
Musiikkiopisto Juvenalian soitonopettaja ja oboisti Sole Mustosta oli askarruttanut jo kauan, miksi pitkällekin musiikkiopinnoissaan edenneet taitajat lopettivat soittamisen aikuisuuden kynnyksellä.
Pari vuotta sitten Sole Mustonen alkoi ideoida aikuisille suunnattua opinto- ja harrastusohjelmaa, jossa keskeisenä periaatteena on musisoiminen ilolla. Puoliso, pianisti Olli Mustonen on antanut kaiken tukensa hankkeelle. "Soittaminen tekee hyvää ihmiselle, kokonaisvaltaisesti. Eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa soittoharrastusta", toteaa Olli Mustonen.
Musisoinnin ilo -hankkeessa opetellaan luvan kanssa musiikkia ilolla."
Musisoinnin ilo -pilottihankkeen soittotunnit, kamarimusiikkiryhmät, luennot ja orkesteritoiminta polkaistiin käyntiin viime syksynä Espoossa.
”Nyt on mahdollisuus jatkaa soittamista kevennetysti, itselle sopivien aikataulujen mukaan. Meillä on soittajina eri ammattikuntien edustajia, esimerkiksi lääkäreitä ja yritysjohtajia. Kiireisten ihmisten aikatauluihin sopivat parhaiten joustavat, itselle sopivat soittotuntiajankohdat sekä esimerkiksi orkesteriperiodin tiivis, kahden viikon mittainen ja pääosin viikonloppuihin sijoittuva harjoitus- ja konserttiperiodi”, kertoo Sole Mustonen.
Soittotunteja järjestetään tyypillisesti kolmen tai viiden kerran paketteina. Opiskelijoille tarjotaan esiintymismahdollisuuksia sekä konserteissa että myös esimerkiksi sairaaloissa ja hoitokodeissa.
Ennakkokeskustelussa kartoitetaan musiikkitausta ja opiskelun tavoitteet.
”Tavoitteita on hyvin erilaisia. Erään opiskelijan tavoitteena on virsikirjan soittaminen kannesta kanteen. Hän halusi ottaa muutaman soittotunnin vahvistaakseen soittotaitoaan.”
Tarjonta sisältää yksityisten soittotuntien lisäksi muun muassa kamarimusiikkia. Ryhmiä oli viime lukukaudella toiminnassa kahdeksan. Uusia ryhmiä muodostetaan parhaillaan, mukaan mahtuu vielä.
Hankkeessa on mukana monenlaisen musiikkitaustan omaavia oppilaita. Jotkut ovat ammattilaistason harrastajia, joillakin soittoharrastus on ollut tauolla useamman vuosikymmenen ja jotkut aloittavat kauan haaveena olleen soittoharrastuksen. Yhteinen nimittäjä on rakkaus klassiseen musiikkiin ja musisointiin.
”Tärkeintä on, että ollaan musiikin äärellä taidoista riippumatta. Musisoinnin ilo -hankkeessa opetellaan luvan kanssa musiikkia ilolla.”
Mustonen on ideoinut hankkeeseen kuuluvaksi myös yleisökasvatuksen yhteistyössä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Ennen Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja järjestetään luento illan ohjelmasta. Konsertin jälkeen kokoonnutaan vielä yhdessä illalliselle puimaan illan antia.
"Olen saanut hienoa palautetta tästä harrastajien yhteisöllisyyttä lisäävästä ideasta!"
Mustosen kehittelemä uudenlainen, aikuisille klassisen musiikin harrastajille suunnattu kokonaisvaltainen ja joustava opinto-ohjelma saattaisi olla myös kulttuurivientituote. Kyselyjä on tullut kotimaan lisäksi myös ulkomailta.
Ma 12.9. klo 18.30 Musisoinnin ilo -ohjelman syyskauden avajaiset ja klo 19.00 ”Mustosten keittiönpöytäkeskusteluja” -luento Sellosalissa. Pianisti Olli Mustosta haastattelee kotoisasti vaimo Sole. Luennon pääsymaksu 20 euroa.
Jaa tämä artikkeli: