null Mustasaaressa pääsee nyt saunomaan

Mustasaaren isäntä Petri Vainio huolehtii siitä, että rantasaunassa riittää klapeja. Saunailtojen lisäksi saaressa voi järjestää myös muita yksityistilaisuuksia, kuten ristiäisiä ja häitä. Kuva: Sirpa Päivinen

Mustasaaren isäntä Petri Vainio huolehtii siitä, että rantasaunassa riittää klapeja. Saunailtojen lisäksi saaressa voi järjestää myös muita yksityistilaisuuksia, kuten ristiäisiä ja häitä. Kuva: Sirpa Päivinen

Mustasaaressa pääsee nyt saunomaan

Seurakuntien kesäparatiisissa voi viettää lomapäivää uiden, lampaita rapsutellen tai vaikka rantasaunan löylyissä.

Laineiden liplatus, lintujen äänet ja tuulen suhina rantakoivikossa vievät ajatukset kauas kaupungin vilinästä, vaikka laivamatka Töölöstä Taivallahden laiturista Mustasaareen kestää vain vartin.

Helsingin seurakuntien kesäparatiisi Mustasaari on varsinkin lapsiperheiden suosiossa. Lomapäivän viettoon houkuttelevat maaseutumaisen rauhaisa ympäristö ja matala hiekkaranta.

Tänä kesänä Mustasaaressa pääsee halutessaan myös rantasaunaan. Sauna on aiemmin ollut vain henkilökunnan käytössä, mutta nyt sitä voi vuokrata yksityiskäyttöön ja ryhmille keskiviikkoiltaisin.

– Sauna on puulämmitteinen, ja siinä saa tosi hyvät löylyt. Terassilla on mukava vilvoitella, ja laiturilta voi pulahtaa uimaan, kertoo saaren isäntä Petri Vainio.

Puolentoista tunnin saunavuoro maksaa 150 euroa, ja saunomaan mahtuu 15–20 hengen seurue. Omia eväitä voi grillata pihan grillikatoksessa. Saunajuomia pakatessa on hyvä ottaa huomioon, että saari on päihteetön.
 

Kaneja ja lampaita

Saunan vieressä avautuu rantahaka, johon muuttavat juhannukseen mennessä saaren suosituimmat kesätyöntekijät, lampaat. Näitä maisemanhoitajia voi käydä rapsuttelemassa, kunhan muistaa sulkea laitumen portin. Karkulaisten varalle Petri Vainiolla on kikka takataskussaan.
 

Mustasaaresta löytää aina halutessaan rauhallisen piilopaikan, vaikka paikalla olisi enemmänkin väkeä."
– Mustasaaren toimistonhoitaja Sini Saavalainen
 

– Lampaat ovat persoja näkkileivälle. Sillä ne saa houkuteltua minne vain, hän tietää.

Mustasaaren toiset lemmikit, pehmoiset pupunpoikaset emoineen, majailevat pihan reunalla sijaitsevissa häkeissä. Kanien naapureina on aiempina kesinä ollut kanoja, mutta niitä ei tänä kesänä voitu ottaa. Kanien ja lampaiden ruokinnasta huolehtii henkilökunta, mutta vieraat ovat tervetulleita tervehtimään niitä.

– Saaressa voi nähdä myös luonnon eläimiä, kuten joutsenia, meriharakoita ja muita vesilintuja. Supikoirakin on havaittu, mutta se on hyvin arka, saaren toimistonhoitaja Sini Saavalainen kertoo.


Lounasta kahvilassa

Mustasaaren kuuluisia korvapuusteja ja muita herkkuja voi nauttia saaren kahvilassa, joka sijaitsee päärakennuksessa. Puuhuvila valmistui vuonna 1888 arkkitehti Florentin Granholmin perheen kesänviettopaikaksi. Helsingin seurakuntien käytössä saari on ollut 1930-luvun alusta lähtien.

Kahvilassa on tarjolla lounasta päivittäin. Myös kasvisruokaa saa pyydettäessä. Aikuiset ja yli 12-vuotiaat lapset pääsevät ruokailemaan 9 eurolla, 6–12-vuotiaat 6 eurolla. Pienimpien ateria maksaa euron per ikävuosi
 

Saareen voi rantautua myös omalla veneellä tai kanootilla. Jotkut ovat tulleet jopa suppaamalla Töölöstä."
– Mustasaaren toimistonhoitaja Sini Saavalainen
 

Lounasaikaan huvilan terassille ja grillikatoksen tienoille saattaa saapua siivekkäitä kavereita, käsilaukuista kiinnostunut varisherra Pomo ja kesy sinisorsapariskunta Arska ja Terttu. Niitä ei kannata ruokkia raakkuvasta komentelusta tai sorsamaisen kaihoisista katseista huolimatta.

Saaren tunnelmasta pääsee nauttimaan myös juhannusaattona kello 12–21. Keskikesän juhlaa voi viettää vaikkapa kiireettömällä lounaalla, pihapelien parissa tai kuuntelemalla musiikkia venevajassa. Kappelissa pidetään hartaudet kello 14 ja 17.30. Mustasaaressa ei polteta juhannuskokkoa.

– Saareen voi rantautua myös omalla veneellä tai kanootilla. Jotkut ovat tulleet jopa suppaamalla Töölöstä, Sini Saavalainen kertoo.
 

Esteetön luontopolku

Lähempää tuttavuutta luontoon pääsee tekemään metsän siimeksessä kulkevalla luontopolulla, jonka varrella voi tutustua eri puu- ja eläinlajeihin. Pääsaarella polku on esteetön.

– Mustasaaressa luontoon pääsevät nekin, joiden on hankala liikkua muilla ulkoilualueilla. Lisäksi täältä löytää aina halutessaan rauhallisen piilopaikan, vaikka paikalla olisi enemmänkin väkeä, Sini Saavalainen sanoo.

Luonnon helmassa on myös hiljentymispisteitä, kuten Hiljaisuuden niemi, Kiireettömyyden kaislikko ja Arkipäivän alttari. Saaren kappelissa pidetään päivittäin hartaus kello 14, ja sunnuntaisin messu samaan aikaan.

Kesän aikana saaressa järjestetään myös muuta ohjelmaa, kuten vanhojen valokuvien näyttely, konsertteja ja teatteriesityksiä. Juhannuksen jälkeen näyttämön valtaa Pupumuorin porkkanajuhlat. Teatteria ja sirkusta yhdistelevä koko perheen näytelmä kertoo vauhdikkaan pupujoukon vuotuisista kesäjuhlista. Heinäkuun lopussa seikkailevat Venevajan asukkaat, verkkojaan kutova Hämähäkki, Tonttu ja vanha Varis.

Mustasaari on avoinna su 14.8. saakka ti, pe, la ja su klo 9–18, ke ja to 9–21. Maanantaisin saari on suljettu. Ryhmille saari on avoinna syyskuun puoliväliin saakka. Lisätietoa ja lauttaliikenteen aikataulut: www.mustasaarentoimintakeskus.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: