null Muuta sydän rakkaudeksi

Muuta sydän rakkaudeksi

Antonio Mas Arrondo ja Ulla Lumijärvi: Uskon hiljainen vallankumous — Avilan Teresan askelissa. Katharos 2011.

Avilan Teresa on roomalaiskatolisen kirkon kanonisoima naispyhimys. 1500-luvulla elänyt suuri mystikko vaikutti Avilassa ja koko Espanjassa. Hän muun muassa perusti työtoverinsa Ristin Johanneksen kanssa 16 luostaria.

Hiljaisuuden retriittien ohjaaja Ulla Lumijärvi ja espanjalainen yliopiston opettaja Antonio Mas Arrondo ovat yhdessä kirjoittaneet kirjan Uskon hiljainen vallankumous — Avilan Teresan askelissa.

Teresa korostaa ihmistä Jumalan kuvaksi luotuna. Oleminen, tietäminen ja tahto ovat Jumalan kolme olomuotoa ja samalla kolminaisuuden olomuodot ihmisessä. Köyhyys ja nöyryys ovat välttämättömiä hengellisen kasvun tiellä, mutta olennaisinta ja suurinta on rakkaus. Sitä ilman ei ole mitään muuta.

1500-luvulla Euroopan eteläosissa mystiikka keskittyi rakkauteen, kun pohjoisessa ja luterilaisissa maissa korostui tahto ja oppi. Teresan rakkausmystiikasta on löydetty hämmentäviäkin piirteitä — kuivuudesta ja penseydestä ei Teresaa voi syyttää, kuten ei kirjan palavan intohimoista tekijäpariakaan. Kirjoittajat siteeraavat myös pitkiä kohtia Avilan Teresan rukousmietiskelyistä, runoista ja rukouksista.

Teresan ääni kuuluu korviimme tuoreena ja raikkaana, aivan hämmästyttävän modernina viisautena. Saamme lukea Teresan kamppailusta sielun pimeässä yössä, jossa Jumala kätkee kasvonsa eikä anna äänensä kuulua. Samoin voimme lukea lähes humaltuneita rakkauskokemuksia, joissa esimerkiksi levitoidaan.

Kaiken kaikkiaan sujuva ja puoleensa tempaava teos, josta maallikko saa paljon hengen leipää ja tietoa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.