null Myötätunnon voimaa

Myötätunnon voimaa

Oletko joskus kantanut kaunaa?

Totta kai, jos olet yhtään tavallinen kuolevainen, kuten minä.

Entä kun saitte asiat sovituksi? Kumpaan kului enemmän energiaa, kaunan kantamiseen vai sovinnossa olemiseen? Oma viimeisin kokemukseni on, että kaunan kantaminen sitoo paljon energiaa.

Taitaisi olla ekologisempaa olla myötätuntoinen kuin vihamielinen.

Odotan marraskuun 12. päivää. Silloin ilmestyy Myötätunnon julistus. Siinä ehdotetaan, julistuksen nimen mukaisesti, että me ihmiset suhtautuisimme myötätuntoisesti toisiimme tällä pienellä planeetallamme.

Vähän jännittää, minkälainen Myötätunnon julistus on. Jokin sydämessäni odottaa sitä — kuten sanonta kuuluu — kuin kuuta nousevaa. Ehkä petyn? Sehän on vain ihmisten kyhäämä.

Jokin syvä toivo kuitenkin itää mielessäni. Muistelen, mitä Jeesuksen kerrotaan sanoneen: "Kaikki, mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat." Lauseessa on siis koko totuus, koko Raamattu.

Myötätunnon julistuksen laatijat ovat lähteneet liikkeelle näistä Jeesuksen sanoista ja vastaavan tyyppisistä lauseista muissa uskonnollisissa traditioissa. Tämä niin sanottu kultainen sääntö on hiukan eri muodoissa kaikkien suurten uskontojen ytimessä. Samoin se on monien ateistien ja agnostikkojen ajattelussa.

Kirjailija ja tutkija Karen Armstrongin aloitteesta tuhannet ihmiset eri puolilta maailmaa ovat osallistuneet Myötätunnon julistuksen laatimiseen. Kiinnostuneena etsin julistuksen käsiini, heti kun se ilmestyy. Myötätuntoisuutta voin kuitenkin alkaa harjoitella jo tänään.

Jaa tämä artikkeli: