Myrskyt tulevat ja menevät
Paikallisia puuskia. Piispa Tapio Luoma uskoo, että hiippakunnan elämä jatkuu vakaana ja valoisana, vaikka nopeat muutokset aiheuttavat epävarmuutta.

Paikallisia puuskia. Piispa Tapio Luoma uskoo, että hiippakunnan elämä jatkuu vakaana ja valoisana, vaikka nopeat muutokset aiheuttavat epävarmuutta.

Myrskyt tulevat ja menevät

Piispa Tapio Luoma laati kymmenen­vuotiaalle hiippakunnalleen hengellisen sääennusteen.

Suomen luterilaisen kirkon nuorin hiippakunta perustettiin vuoden 2004 ensimmäisenä päivänä, jolloin Espoon hiippakunta erotettiin Helsingin hiippakunnasta. Esse tiedusteli piispa Tapio Luomalta, mitä ensi viikolla syntymäpäiviään viettävään hiippakuntaan kuuluu.
Espoon hiippakunta ulottuu Hangosta Mäntsälään, ja siihen kuuluu 20 seurakuntaa. Yhdistääkö mikään näin laajan alueen seurakuntalaisia?
”Kiertäessäni seurakuntia olen huomannut niiden erilaisuuden, mutta myös sen, miten samanlaiset kysymykset seurakuntalaisten mielessä liikkuvat. Mistä saada voimaa ja luottamusta tulevaisuuteen? Kuinka tänään pitäisi toimia, jotta huomisesta selvittäisiin? Ihmisen perustavat kysymykset ovat kaikkialla samanlaisia.”
Kirkonrakentajien foorumissa viime marraskuussa toivoit, että monikulttuurisuus ei johda ”katsomusten kilpalaulantaan”. Mitä sen tilalle?
”Toivoisin tilalle yhteistä ponnistelua meitä kaikkia koskettavien uhkien ja epäkohtien lieventämiseksi ja poistamiseksi. Ilmastonmuutos ja ympäristön tila, monia piinaava taloudellinen ahdinko, syrjäytymiskierre, tulevaisuudenuskon hiipuminen ja vihamielinen asennoituminen erilaisuutta kohtaan ovat esimerkkejä haasteista, joihin jokaista kutsutaan vastaamaan katsomuksista riippumatta.”
Tarvitaanko kouluissa oman uskonnon opetusta vai kaikille yhteistä uskontotietoa?
”Minusta nykyisenlainen oman uskonnon opetus takaa parhaiten ’uskontojen lukutaidon’ sekä oman perinteen tuntemuksen, jonka perustalle voi kasvaa syvä toisenlaisten uskontojen ja vakaumusten kunnioitus ja vuoropuhelu.
Tänä keväänä herätyskristilliset tahot tuovat kristillistä maailmankatsomusta esiin järkeen vetoavan kampanjan avulla. Voiko usko vakuuttaa luonnontieteellisesti ajattelevan ihmisen?
”Uskon vakaasti, että voi. Luonnontieteellinen maailmankuva ei missään tapauksessa sulje pois kristillistä maailmankatsomusta. Kristitty voi vapain mielin hyväksyä luonnontieteen tulokset, ja luonnontieteen tulokset vakavasti ottava voi rohkeasti elää kristittynä.”
Jos laatisit Espoon hiippakunnalle hengellisen säätiedotuksen, minkälainen se olisi?
”Hiippakunnan hengellinen säätila on vakaa, vaikka ajoittaista epävarmuutta ilmeneekin. Nopeat muutokset saavat aikaan paikallisia tuulenpuuskia, jotka voivat välillä äityä laajemminkin havaittaviksi synkiltä näyttäviksi pilviksi. Niiden takana paistaa kuitenkin aurinko, joka aika ajoin pilkistää pilvien välistä muistuttaen, että pilvet ja myrskyt tulevat ja menevät mutta aurinko ja sen voima pysyvät.”
Taneli Kylätasku
 
Piispa Tapio Luoma toimii liturgina 4.3. klo 15.30 kelttiläistunnelmaisessa Skotlannin nummilla -messussa Espoon tuomiokirkossa ja saarnaa 7.3. klo 21 pop-messussa Olarin kirkossa. Tervetuloa!

Jaa tämä artikkeli: