null Mysteerin ratkomista

Ilottelua ilmapalloilla. Klassista musiikkia taidolla esittävä Musiikkitalon Kuoro juhlisti keväällä ensimmäistä harjoituskauttaan muun muassa tällä tavalla.

Ilottelua ilmapalloilla. Klassista musiikkia taidolla esittävä Musiikkitalon Kuoro juhlisti keväällä ensimmäistä harjoituskauttaan muun muassa tällä tavalla.

Mysteerin ratkomista

Tapani Länsiön luotsaama Musiikkitalon Kuoro laulaa pyhäinpäivänä elämän ja kuoleman mysteeristä.

Musiikkitalossa aistii rennon tunnelman Tapani Länsiön esitellessä alemman kerroksen hyvin varustettua harjoitussalia ja väkeä kuhisevaa muusikoiden kahvilaa. Puhelias mies joutuu pysähtymään kierroksella vähän väliä, kun vastaan tulee tuttuja kapellimestareista lähtien.

 

Talon kaikille avoinna olevassa kahvilassa Länsiö kertoo johtamansa Musiikkitalon Kuoron a cappella -konsertista Hymnien yö. Hän oli etsinyt teemaa kuoron syyskonsertille, jolloin mieleen oli välähtänyt pyhäinpäivä. Seuraavaksi piti miettiä, millaista musiikkia konsertti voisi silloin sisältää. Länsiö päätyi siihen, että koska kyseessä on kristikunnan yhteinen juhla, sen pitää koostua luterilaisesta, ortodoksisesta ja katolisesta musiikista.

Tšaikovski ja Rahmaninov edustavat ortodoksista laulutapaa, Bruckner ja Messiaen katolista kurinalaisuutta ja luterilainen Toivo Kuula suomalaisen mielenmaiseman kaihoisuutta. Tämä musiikki toimii suurella 80 hengen kuorolla. Se on leveää ja soinnillisesti mahtavaa.

Länsiön ajatuksena on, että pyhäinpäivän konsertista tulisi kuoron vuosittainen perinne. Hän pitää pyhäinpäivää tärkeänä juhlana, koska siihen kätkeytyy kristinuskon sanoman koko ydin.

– Kuolema on kiehtova mysteeri. Me muistelemme tällä puolella vainajia, jotka ovat jo tuolla puolella ja ratkaisseet mysteerin. On kummallista, miten pelottavaksi ja luonnottomaksi kuolema nykyään koetaan. Minusta taas jokaisen on syytä tiedostaa kuoleman läsnäolo, samoin kuin elämän arvaamattomuus.

 

Uusi kuoro syntyi viime syksynä Tapani Länsiön ja Musiikkitalossa vakituisesti toimivien Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin kapellimestarien yhteistyön tuloksena. Kyse on eräänlaisesta ihmeestä, sillä ajatus isosta tasokkaasta kuorosta tuntui monista mahdottomalta.

– Tuntui valtavalta urakalta löytää 80 laulajaa, jotka ovat eteviä, valmiita sitoutumaan ja luovimaan hyvinkin epämukavissa aikatauluissa. Ja kaiken lisäksi ilman rahallista korvausta.

Kuoroon oli kuitenkin heti kättelyssä yli 400 hakijaa. Laulajia valittaessa Länsiö luotti puhtaaseen intuitioon, jonka hän loi laulajista puolen minuutin aikana. Hän ei edes yrittänyt selittää valintoja järjellä.

– Sukelsimme sumuun epäilyistä huolimatta. Sumussa olemme vieläkin, mutta suunnistamme askel kerrallaan ja teemme paljon töitä, minkä ansiosta on jo näkyvissä kauniita harmaan sävyjä, Länsiö maalailee.

– Voin myös todeta Paavalia mukaillen, että uskon ja toivon varassa tässä mennään ja ojentaudutaan sen mukaan.

Uskoa ja toivoa Länsiölle antaa se, että kuorossa on korkeatasoista osaamista, musiikin ammattilaisia, kuten diplomilaulajia, kanttoreita ja soitonopettajia. Kun on esitettävä klassisen musiikin tunnettuja teoksia huippuluokan orkestereiden säestyksellä, vaaditaan laulajalta taitoa, sitkeyttä ja kurinalaisuutta.

 

Syyskuussa oli kuoron ensiesiintyminen. Kyseessä oli Jukka-Pekka Sarasteen johtama Radion sinfoniaorkesteri ja Brahmsin Ein deutches Requiem . Joulukuussa on edessä Beethovenin 9. Sinfonia yhdessä Leif Segerstamin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin ja solistien kanssa.

– Pystymme harjoittelemaan vuoden aikana kolmesta neljään orkesteriteosta. Kuoron soinnin kannalta on hyvä pitää myös omia a cappella -konsertteja. Ohjelmistoa on suunniteltu jo monen vuoden päähän, Länsiö sanoo.

Kuoro harjoittelee kahdesti kuussa sunnuntaisin, tarvittaessa enemmän, ja kotitöitä on runsaasti. Harjoituksiin on toisinaan osallistunut Musiikkitalossa toimivan Sibelius-Akatemian opiskelijoita harjoitussolisteina ja -pianisteina.

– Näin talon osaaminen yhdistyy ja entistä useampi pääsee hyötymään siitä. Kuoron harjoittaminen on minulle myös osaltaan opettajan työtä, toteaa Sibelius-Akatemian lehtorina työskentelevä kuoronjohtaja ja säveltäjä.

Työntäyteisten päivien takia Länsiö on joutunut vähentämään omaa sävellystyötään. Nyt uutta vokaali-, orkesteri- ja kamarimusiikkia syntyy vain kahtena päivänä viikossa ja iltaisin.

Hymnien yö pyhäinpäivänä lauantaina 3.11. klo 21 Musiikkitalon konserttisalissa. Liput 15 ja 12 e Lippupalvelusta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.