null Myyrmäessä pääsee pyhäkouluun myös kesällä – toiminta sai alkunsa vapaaehtoisen ideasta

Saija Paaston mukaan pyhäkoulussa on aikaa leikkiä. Kesällä voidaan olla myös ulkona.

Saija Paaston mukaan pyhäkoulussa on aikaa leikkiä. Kesällä voidaan olla myös ulkona.

Ajankohtaista

Myyrmäessä pääsee pyhäkouluun myös kesällä – toiminta sai alkunsa vapaaehtoisen ideasta

Lastenhoitaja Saija Paasto, 44, on vetänyt pyhäkouluja yli 20 vuoden ajan.

1. Mistä tuli idea kesällä järjestettävään Lastenkirkko-pyhäkouluun?

– Seurakunnan vapaaehtoinen Oili Alanko oli tutustunut taloyhtiössään kahteen lapseen. Hän näki heidät keväällä kirkolla pyhäkoulussa. Oili jäi pohtimaan sitä, miksei seurakunta voisi tarjota pyhäkoulua kesälläkin. Vantaankosken seurakunnassa innostuttiin ajatuksesta, joten olen vetänyt pyhäkoulua Oilin kanssa kesäkuun alusta lähtien.
– Pyhäkoulussa on kaksi aikuista vetäjää, sillä paikalle voi tulla yli 4-vuotiaita lapsia ilman vanhempia. Esimerkiksi yksi poika haluaa tulla joka kerta pyhäkouluun yksin. Se on hänelle omaa aikaa. Hän on aika itsenäinen, vaikka onkin vasta 4-vuotias.

2. Miten Lastenkirkko-pyhäkoulu eroaa tavallisesta pyhäkoulusta?

– Ei oikeastaan mitenkään. Seurakunta on vetänyt Lastenkirkko-vierailuja päiväkodeissa jo parinkymmenen vuoden ajan. Ne muistuttavat hyvin paljon pyhäkoulua. Sama nimi on otettu käyttöön myös perinteisessä pyhäkoulussa. Lastenkirkolla on myös oma sivustonsa verkossa. Sieltä löytyy monenlaista puuhaa lapsille.

Iltarukous ei ole vain perinne, vaan elämäntapa.

3. Mitä pyhäkoulussa tehdään?

– Aloitamme laulamalla Ristin­merkki-laulun. Siinä siunataan ajatukset, tunteet ja kätten ­teot. Samalla oppii myös ristinmerkin teon. Pyhäkoulussa keskitymme Raamatun kertomuksiin, joita havainnollistamme esimerkiksi käsinukkejen avulla. Lopussa on aikaa leikkiä, piirtää tai vaikkapa muovailla.

4. Miten päädyit vapaaehtoiseksi vetämään pyhäkoulua?

– Aloin pitää pyhäkouluja rippikoulun jälkeen. Olen siis vetänyt pyhäkouluja samassa seurakunnassa yli 20 vuotta. Ensimmäiset vuodet olin apuopettajana kerhohuoneistossa Koskikujalla. Sen jälkeen olen vetänyt pyhäkoulua Myyrmäen kirkossa.
– Lasten määrä on vähentynyt vuosien varrella pyhäkoulussa. Nyt kesällä ei ole välillä tullut yhtään lasta. Parikymmentä vuotta sitten osallistujia saattoi olla parhaimmillaan 15. Lapsilla on ehkä nykyään muuta tekemistä kuin pyhäkoulu, sillä osa harrastuksista alkaa aikaisin sunnuntaiaamuisin.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Iltarukoukseni on Levolle lasken, Luojani. Vanhempani opettivat sen minulle, kun olin lapsi. Iltarukous ei ole vain perinne, vaan elämäntapa. Koen saavani siitä turvaa ja siksi olen opettanut rukouksen myös pyhäkoulussa. Teimme viime syksynä rukouskortteja, joissa oli erilaisia iltarukouksia. Lapset saivat viedä kortit kotiinsa ja tutkia siellä niitä tarkemmin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Teologian opiskelija Katri Malmi kiertää ympäri Suomea vetämässä pop up -pyhäkouluja

Ajankohtaista Hengellisyys

"Olen pitänyt pyhäkouluja perhekerhojen yhteydessä ja julkisilla paikoilla, kuten rannoilla."


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.