null Teologian opiskelija Katri Malmi kiertää ympäri Suomea vetämässä pop up -pyhäkouluja

Pop up -pyhäkoulujen tunnushahmo on Katri Malmin kädessä heiluva Päkä-lammas. Se seikkailee myös Lastenkirkko-verkkosivustolla.

Pop up -pyhäkoulujen tunnushahmo on Katri Malmin kädessä heiluva Päkä-lammas. Se seikkailee myös Lastenkirkko-verkkosivustolla.

Ajankohtaista Hengellisyys

Teologian opiskelija Katri Malmi kiertää ympäri Suomea vetämässä pop up -pyhäkouluja

"Olen pitänyt pyhäkouluja perhekerhojen yhteydessä ja julkisilla paikoilla, kuten rannoilla."

1. Mikä on pop up -pyhäkoulu?

– Pop up -pyhäkoulu tulee sinne, missä lapset ja perheet ovat. Olen pitänyt pyhäkouluja perhekerhojen yhteydessä ja julkisilla paikoilla, kuten rannoilla. Toivon, että pyhäkouluun löytävät myös sellaiset perheet, jotka eivät käy sunnuntaisin messussa.

 

2. Mitä pop up -pyhäkoulussa tehdään?

– Aloitamme kokoamalla lasten kanssa alttarin, jonka he saavat koristella omannäköisekseen. Kerron lapsille, että pyhäkoulu on pohjimmiltaan jumalanpalvelus. Sen jälkeen lapset saavat valita yhden neljästä aktiviteettisäkistä. Pyhäkoulun sisältöön vaikuttaa se, minkä säkin lapset valitsevat.

– Suosituimmassa säkissä on leikkivarjo, johon liittyy Matteuksen evankeliumin tarina Jeesuksesta myrskyssä. Puolet lapsista eläytyy myrskyn rooliin ja loput opetuslasten veneryhmäksi. Leikkivarjoa heiluttamalla saadaan aikaan aaltoja, kun veneryhmä seilaa varjon alla. Sitten huudetaan herätys tai mitä ikinä lapset haluavat huutaa herättääkseen Jeesuksen, joka tyynnyttää leikkivarjon myrskyn.

 

3. Millaista on ohjata pyhäkouluja kesätyönä?

– Tämä on ollut kiinnostava ja haastava kesätyö. Vedän pyhäkouluja yhdessä musiikkikasvatusta opiskelevan Tuuli Jaakonahon kanssa. Olemme joka päivä uudessa seurakunnassa uusien lasten kanssa. Työhön ei voi siksi koskaan täysin valmistautua, sillä emme tiedä etukäteen, tuleeko paikalle kolme vai kaksikymmentä lasta. Kesän aikana olemme saaneet nähdä monta seurakuntaa, ja kaikkialla on ollut lämmin vastaanotto.

 

4. Opiskelet teologiaa Helsingin yliopistossa. Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

– Aloitan syksyllä kuudennen vuoteni yliopistossa ja alan tehdä gradua. Toivon, että saan tulevaisuudessa tehdä työtä, jossa voin vahvistaa seurakuntalaisten osallisuutta ja kehittää jumalanpalveluksia. Kirkossa täytyy muuttaa ajatusmaailmaa. Nykyisin kirkon työntekijät suunnittelevat toiminnan. Asetelma pitäisi kääntää päälaelleen siten, että toiminta lähtisi seurakuntalaisten ideoista ja aloitteista.

– Pop up -pyhäkouluissa lapset eivät ole vain passiivisia osallistujia, vaan he pääsevät vaikuttamaan sisältöön. Lapset voivat yhdessä valita, haluavatko he rakennella, liikkua, musisoida vai taiteilla.

 

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Tämä on aika henkilökohtainen kysymys. Iltarukous on hetki, jossa päivän jälkeen saan olla kahdestaan Jumalan kanssa. Joskus se on helppoa ja voin vain pölistä asioita. Joskus se on kuitenkin vaikeaa, kun avoimiin kysymyksiin ei tahdo saada vastauksia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.