null Naapuruussovittelija tukahduttaa tukaliakin riitoja

Naapuruussovittelija tukahduttaa tukaliakin riitoja

Kiistojen liennyttäminen on usein hidasta ja aikaa vievää. Miriam Attias auttaa ihmisiä ymmärtämään toisiaan.

Naapuruussovittelija Miriam Attias, olet lupautunut keskustelijaksi Munkan Talon asukasiltaan. Mitä naapuruussovittelija tekee?

"Hän sovittelee asumiseen ja naapuruuteen liittyviä riitoja sekä etsii ihmisten kanssa ratkaisuja asumisen häiriöihin ja turvallisuudentunnetta heikentäviin tekijöihin. Työllä pyritään ehkäisemään konfliktien kärjistymistä. Se on ihmisten välisten suhteiden luomista ja vuoropuhelun mahdollistamista." 

Mikä on naapuruuskysymyksissä helpointa, mikä vaikeinta?

"Helpointa on kuunnella ihmistä, kun tulee tilanteeseen ulkopuolisena. Olen kiinnostunut ihmisistä ja tavoista, joilla he hahmottavat maailmaa. Siitä oppii aina itsekin. Sovittelija auttaa osapuolia kuulemaan toisiaan ja löytämään uusia tapoja elää rinnakkain."

"Vaikeinta on, että meidät ihmiset on totutettu hoitamaan ongelmatilanteita viemällä niitä virallisiin valitusprosesseihin. Ne ohjaavat keräämään todisteita ja määrittämään syyllisiä. Kärjistynyt konflikti on aina vaikeampaa sopia kuin sellainen, jossa ihmiset saa heti pienen asian takia tuotua saman pöydän ympärille."

Tuleeko mieleesi jokin erityisen onnistunut sovittelu?

"Sovittelu vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Viimeisin suuri onnistuminen oli kahden perheen välinen kiista, joka oli paha. Sovittiin, etteivät he ole toistensa kanssa missään tekemisissä kolmeen kuukauteen. Sitten otettiin uusi palaveri ja pystyttiinkin rauhallisesti sopimaan hiertävistä asioista." 

Mitä tapahtuu Munkkiniemen tilaisuudessa?

"Munkkiniemessä käsitellään niitä kysymyksiä, joista alueella asuvat tuovat esiin, suomeksi tai arabiaksi. Paikalla on tulkki. Viimeksi keskusteltiin kotoutumisesta, tekemisen mahdollisuuksista, kielikursseista, turvallisuudesta… Nyt jatketaan siitä, mihin jäätiin." 

Munkan Talon ja naapuruston asukasilta perjantaina 20.11. kello 18 Munkan Talossa, Tiilipolku 6. Mukana myös kirkkoherra Leo Glad ja kanttori Senni Valtonen.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: