null Näin et mokaa uudenvuodenlupaustasi

Kuva: thinkstockphotos

Kuva: thinkstockphotos

Ajankohtaista

Näin et mokaa uudenvuodenlupaustasi

Arviolta vain joka kymmenes onnistuu uudenvuodenlupauksessaan. Miten pääset onnistujien harvalukuiseen joukkoon?

Vain 12 prosenttia uudenvuodenlupauksista onnistuu. Näin totesi brittiläinen psykologian professori Richard Wiseman 3000 ihmistä käsittävässä tutkimuksessaan.

Muutoksen tavoittelijat yrittävät usein haukata liian ison palan kerrallaan, ja siksi lupaukset kuopataan vähin äänin helmikuuhun mennessä. Jos haluat onnistua elämänmuutoksessa pysyvästi, kannattaa höllentää vaatimuksia ja olla armollinen.

Kahdeksan vinkkiä kestävään elämänmuutokseen:

• Mitkä ovat oman elämän viisi tärkeintä asiaa? Mieti, oletko toteuttanut niitä asioita viimeisen viikon kuluessa: esimerkiksi harrastanut liikuntaa, tavannut ystäviä tai muita läheisiä. Tämä auttaa pohtimaan, elääkö omien arvojensa mukaista elämää.

• Aloita pienistä muutoksista. Älä tee elämäntaparemonttia kerralla, vaan aloita pienistä muutoksista, joihin tiedät pystyväsi. Onnistumisen ja osaamisen tunne pitää motivaatiota yllä.

• Luovu omista uskomuksista. Kyseenalaista tottumuksia: vaikka et ole ennen jaksanut lähteä työpäivän jälkeen lenkille, se ei tarkoita ettet voisi tietoisesti päättää toimia toisella tavalla.

• Päätä itse omasta ajankäytöstä. Rajaa esimerkiksi sähköpostien lukeminen vain tiettyihin aikoihin päivää ja vain työajan puitteisiin.

• Varaa aikaa kivoihin asioihin. Laita kalenteriin ensin kaikki mielihyvää tuottavat asiat ja vasta sitten työasiat. Pidä kiinni myös omista jutuista, vaikka kotona olisi pieniä lapsia.

• Muista palautuminen. Pidä työpäivän aikana mikrotaukoja: käy kahvitauolla, pistäydy ulkona. Tee kolmen minuutin hengitysharjoitus tai juo lasillinen vettä tietoisesti. Jos kotona alkaa uusi työpäivä, tee askareista mielekkäitä: keskity pyykin viikkaamiseen, haista ja kosketa vaatteita. Hetkeen asettuminen vähentää stressiä.

• Madalla omia vaatimuksia. Hyväksy se, että välillä kotona syödään valmiita pinaattilettuja.

• Ole lempeä ja armollinen itseäsi kohtaan. Älä ota turhia paineita mediasta, elämäntapojen muutos on muutakin kuin ravitsemusohjeita.

Lähde: työterveyspsykologi Annamari Heikkilä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalosta sekä Wikipedia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.