null Näin hyödynnät armeija- tai siviilipalvelusajan

Varusmiehet ”jäpittävät”, eli ovat asennossa taistelujakkaralla. Kuva: Aku Siukosaari/Varusmiesliitto.

Varusmiehet ”jäpittävät”, eli ovat asennossa taistelujakkaralla. Kuva: Aku Siukosaari/Varusmiesliitto.

Hyvä elämä

Näin hyödynnät armeija- tai siviilipalvelusajan

Asiantuntijat kertovat, kuinka asevelvollisuuden suorittamisesta voi saada enemmän irti.

Uudet varusmiehet aloittavat palveluksensa maanantaina 6.7., ja uusi erä siviilipalvelusmiehiä aloittaa peruskoulutusjaksonsa Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa 13.7. Valomerkki kokosi vinkit isänmaan toivoja varten.

Vinkit varusmiehelle


•    Hoida sosiaaliset ja taloudelliset asiat kuntoon. Päiväraha on pieni. Mieti, miten maksat pakolliset menot.
•    Määrittele itsellesi tavoite ja tuo toiveesi esille. Ota selville, mitä tavoitteeseen pääsy edellyttää. Mistä voisi olla hyötyä tulevissa opinnoissasi tai työssäsi? Olisiko se vaikka lääkintämiehenä tai sotilaspoliisina toimiminen tai kuljettajatutkinnon suorittaminen?
•    Jos johtaminen kiinnostaa, reserviupseerikoulu voi olla sinun paikkasi. Se ei tee vielä kenestäkään hyvää johtajaa, mutta monelle armeija on ensimmäinen paikka, jossa pääsee kantamaan vastuuta isommasta joukosta. Myös siitä on hyötyä, että olet hyvin erilaisten ihmisten parissa.
•    Fyysisestä kunnosta ei välttämättä tarvitse ottaa paineita, sillä varusmiespalvelus on suunniteltu niin, että vaatimustaso kasvaa vähitellen. Toisaalta hyvästä kunnosta tai siitä, että kohotat kuntoa hyvissä ajoin, on hyötyä. Voit saada henkilökohtaisen kuntoarvion ja -ohjelman vaikka osoitteessa marsmars.fi.
•    Jos haluat muuttaa elämässäsi jotakin, kaipaat vaikka säännöllisempää päivärytmiä tai terveellisempiä elämäntapoja, varusmiespalvelus voi olla siihen hyvä hetki. Muutosten tekeminen voi olla helpompaa, kun et ole arkiympyröissäsi ja esimerkiksi liikuntaa tulee joka tapauksessa harrastettua osana palvelusta.

 

Siviilipalvelukseen voi kuulua esimerkiksi öljyntorjuntataitojen opettelua. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva.

Vinkit siviilipalvelusmiehelle

•    Hoida sosiaaliset ja taloudelliset asiat kuntoon. Päiväraha on pieni. Mieti, millä maksat pakolliset menot.
•    Etsi itsellesi mielekäs työpaikka. Mieti, mistä voisi olla sinulle tulevaisuudessa hyötyä, millaisia taitoja sinulla on tai millaista työtä haluaisit kokeilla. Aina parempi, jos sinulla on työpaikka tiedossa jo ennen kun siviilipalvelus alkaa. Moni on myöhemmin saanut työtä sivaripaikastaan.
•    Mieti, mitä haluat oppia. Siviilipalveluskeskuksessa, jossa jokainen siviilipalvelusmies suorittaa neljän viikon peruskoulutusjakson, suuntautumisvaihtoehtoja on neljä: palo, pelastus ja väestönsuojelu, ympäristön ja kulttuuriomaisuuden suojelu, väkivallan ennaltaehkäisy sekä kansalaisvalmiudet.
•    Siviilipalveluksen peruskoulutusjakson aikana saa yleishyödyllistä opetusta, kaikki suorittavat esimerkiksi ensiapu 1 -koulutuksen. On myös mahdollista suorittaa vaikkapa järjestyksenvalvojakurssi, omista valinnoista riippuen.

Juttua varten haastateltiin Siviilipalveluskeskuksen apulaisjohtaja Sari Eskolaa, puolustusvoimien koulutuspäällikkö, eversti Hannu Hyppöstä sekä Varusmiesliiton puheenjohtaja Henri Vuornosta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.