null Naispapin kyyditystä

Kirsti Ellilän Pappia kyydissä ‑kirjassa teologiasta tulee arkea.

Kirsti Ellilän Pappia kyydissä ‑kirjassa teologiasta tulee arkea.

Naispapin kyyditystä

Kirsti Ellilä: Pappia kyydissä. Karisto 2009.

Matleena "syntinen nainen", on teologi-perheenäiti, joka asuu rapistuneessa omakotitalossa lapsineen ja kotieläimineen. Perhe kuuluu naispappeutta vastustavaan konservatiiviseen Timoteus-säätiöön. Kirkkoherranvaaleihin uppoutuva perheenisä Aulis, mukava ja avulias mies, pitää itsestään selvänä, että vaimo alistuu miehen johtoon ja on kaikessa samaa mieltä kuin miehensä.

Niinpä perhe joutuukin syvään mylläkkään, kun Matleenan mieli alkaa muuttua. Hän tutkii teologiaa ja muiden naisten mieltä, kirkkohistoriaa ja nykypäivää, ja tekee vihdoin oman johtopäätöksensä. Samaan aikaan Aulis saa naispuolisen esimiehen.

Kirsti Ellilä kirjoittaa vauhdilla ja huumorilla. Arki riemuineen ja kaaoksineen rytyyttää perhettä kuin liukumäessä. Putket vuotavat, koira karkailee, kissat pissivät ja perheenisä hautoo sieluaan, kun ei voi työskennellä naiskirkkoherran alaisena.

Ja kuten elämässä tavallista on, nainen, vaimo, äiti Matleena on kaiken keskipisteenä: koko elämä kaatuu hänen harteilleen. Miten hän ratkaisee tämän solmuisen verkon?

Kirjailija on tehnyt läksynsä kirkollisesta elämästä. Tekstissä ei ole kömpelöitä virheitä, jotka johtuisivat siitä, että tieto on poimittu yhteisestä uskontolaarista, kuten niin usein valitettavasti tapahtuu. Naislukijoita hykerryttää, kun miehet saavat maistaa omia rohtojaan.

Ellilä on kirjoittanut viitisentoista vuotta. Sitä ennen hän toimi muun muassa kulttuurisihteerinä ja kirjoitti samalla kertomuksia naisten viihdelukemistoon. Aiemmin häneltä on ilmestynyt nuorten kirjoja ja aikuisten romaaneja, joukossa yksi dekkari.

Jaa tämä artikkeli: