Naisparin puolesta rukoiltiin Priden puistojuhlassa
Tiia Koskinen (oik.) pitää lyhyen puheen Sarita Mälliselle ennen kuin pujottaa sormuksen tämän nimettömään.

Tiia Koskinen (oik.) pitää lyhyen puheen Sarita Mälliselle ennen kuin pujottaa sormuksen tämän nimettömään.

Naisparin puolesta rukoiltiin Priden puistojuhlassa

Helsinki Pride -tapahtuman tärkeimpänä päivänä lauantaina Sarita Mällinen ja Tiia Koskinen odottavat hermostuneina Sinebrychoffin puiston laella Konttikirkon kupeessa. He astuvat alttarin eteen ja pastori Toni Fagerholmin pitämä tilaisuus alkaa.

Steel drum -kaksikko soittaa alkumusiikin, mikä saa kyyneleet kihoamaan juhlaväen silmiin. Pastorin puheen jälkeen pariskunta puhuu vuorollaan toisilleen ja pujottavat sormukset toistensa nimettömiin. Tilaisuus oli niin koskettava, että Mällinen ja Koskinen olivat liikuttuneita vielä pitkään sen jälkeenkin.

Internetin treffipalstalla tutustunut pari halusi tässä vaiheessa suhdetta, että heidän puolestaan rukoiltaisiin. He odottavat, että tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan, jolloin heidän on tarkoitus pitää suuremmat juhlat. Tämän tilaisuuden he halusivat pitää yhteisenä suhdetta lujittavana juttuna.

Rukoushetken jälkeen he suuntasivat Senaatintorille, josta Pride-kulkue lähti liikkeelle. Kulkueen myötä he palasivat puistoon piknikille.

Kirkon läsnäolon taustalla Pride-tapahtumassa oli Tikkurilan seurakunnan pastori Toni Fagerholmin ja Vantaankosken seurakunnan pastori Sanna Uusitalon haave tehdä rukoushetkeä näkyväksi.

Piispa Askola: Tärkeä tunneviesti

Samalla aukiolla Konttikirkon vieressä oli myös pomppulinna lapsille. Vapaaehtoiset Kallion ja Vantaankosken seurakunnista tekivät kasvomaalauksia sekä tarjosivat pillimehuja ja keksejä. Lapset viihtyivät hyvin alueella, jonne esiintymislavan musiikki ei kuulunut niin voimakkaana. Alueella juttelevien aikuisten välistä vilahti välillä jalkapallo.

Kontin sivupöydällä oli kaksi vihkoa, joihin oli mahdollista kirjoittaa terveisiä piispoille. Myöhemmin iltapäivällä Fagerholm piti myös toisen rukoushetken samaa sukupuolta olevan parin kanssa ja puolesta.

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola oli etukäteen tietoinen rukoushetkistä. Hän on iloinen, että ihmiset haluavat rukoilla papin kanssa siunausta tulevaisuudelleen ja rakkaudelleen.

– Seurakunta antoi nyt tärkeän tunneviestin, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat tervetulleita kirkkoon omana itsenään, Askola sanoo.

– Tämä viesti on tärkeämpi kuin kirkkojuridiset kysymykset.

Ongelmalliset rukousohjeet

Viisitoista minuuttia rukoushetken jälkeen ilmestyi Helsingin Sanomien uutinen: ”Naispari siunattiin Helsinki Pridessä – papille voi seurata vaikeuksia”. Samaa sukupuolta olevan parin siunausta pappien ei ole kirkolliskokouksen säädösten eikä piispainkokouksen vuonna 2011 annetun pastoraalisen ohjeen mukaan mahdollista pitää. Ohje kieltää vihkimiseen ja siunaamiseen kuuluvat kysymykset, lupaukset, sormusrukoukset, puolisoksi julistamisen ja liiton siunauksen. Niitä ei Konttikirkon tapahtumassa ollut.

– Piispainkokouksen antama pastoraalinen ohje on ongelmallinen.Sen pohjalta voi pitää sielunhoidollisen tilaisuuden, jonka piiloviesti voi olla se, että pariskunta kääntyisi heteroiksi. Toisella tavalla tulkiten voi järjestää tilaisuuden, joka muistuttaa mahdollisimman paljon avioliiton siunausta, Fagerholm määrittelee.

Pastori Fagerholm oli hyväksyttänyt pitämänsä toimituksen kaavan oman seurakuntansa kirkkoherralla Janne Silvastilla. Helsingin hiippakunnan notaari Heikki Hämäläinen totesi Helsingin Sanomille sunnuntaina, että tuomiokapituli ei todennäköisesti aio puuttua tilaisuuteen.

Isoja päätöksiä edessä

Fagerholm ja Uusitalo, kuten Kirkon tutkimuskeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan suurin osa evankelisluterilaisen kirkon papeista, olisivat valmiita suorittamaan rekisteröityneen parisuhteen siunauksen.

Fagerholm huomauttaa, että pappien suopeus rekisteröityneen parisuhteen siunaamiseen ei kuitenkaan riitä, vaan muutokseen tarvitaan kirkolliskokouksen hyväksyntä. Kirkolliskokoukseen valitaan edustajat seurakuntaneuvostoista. Siksi syksyllä järjestettävät seurakuntavaalit ovat tärkeät, jotta seurakuntaneuvostoihin saadaan tarpeeksi uudistusmielisiä ehdokkaita.

– Kirkolla on tiukka paikka, jos tasa-arvoinen avioliittolaki menee eduskunnassa menee läpi, Fagerholm arvelee. Silloin kirkolliskokous miettii, miten se asiaan suhtautuu ja siitä tulee kirkon virallinen kanta.

Teksti: Laura Koskelainen ja Pälvi Ahoinpelto
Kuva: Jani Laukkanen

 

Jaa tämä artikkeli: