null Nakke-papukaija kehottaa pussailemaan

Tapio ja Pirjo Korven Nakke-papukaija viheltää ja sanoo muun muassa

Tapio ja Pirjo Korven Nakke-papukaija viheltää ja sanoo muun muassa "rakas, anna pusu". Kuva: Sini Pennanen

Nakke-papukaija kehottaa pussailemaan

Pirjo ja Tapio Korven papukaija osaa väitellä ja on hyvä vänkäämään vastaan.

Nakke on harmaapapukaija eli jako. Nakke on ollut Pirjo ja Tapio Korven lemmikki 18 vuotta. Papukaija oli kolme kuukautta, kun Korvet ostivat sen eläinkaupasta.

Papukaijan hankinta oli alun perin Pirjon idea. Kiinnostus lähti undulaateista, jotka olivat Pirjon ja Tapion luona hoidossa. Samoihin aikoihin Korpien ystävät hankkivat kakadu-papukaijan.

– Se kakadu oli jotenkin niin hellyttävä. Aloin sitten hankkia tietoa papukaijoista, Pirjo kertoo.


Lintu vänkää vastaan

Korvet päätyivät hankkimaan harmaapapukaijan.

– Kaikki papukaijat ovat vaikeita hoidettavia, mutta harmaapapukaija on niistä helppohoitoisin. Eikä se ole niin kovaääninen kuin kakadu tai ara. Harmaapapukaija voi myös oppia puhumaan. Silloin se tarkoitti minulle sitä, että se sanoo "haloo" tai "anna keksi". En voinut kuvitellakaan, että Nakke juttelisi kanssani, Pirjo kertoo.

– On ollut järkyttävää huomata kommunikoivansa papukaijan kanssa! Toinen vaan vänkää vastaan, kun sanot sille jotakin, Pirjo kertoo nauraen.

Nakke esimerkiksi taisteli saadakseen nukkua Pirjon ja Tapion makuuhuoneessa. Nakke tiesi, mitä halusi, koska oli saanut joskus nukkua makkarissa.

– Kerran Nakke oli tehnyt jotain tuhmaa. Sanoin sille, että nyt Nakke nukkuu häkissä. Se vastasi, että "Nakke nukkuu makkarissa". Ei kun häkissä. Se korotti ääntään: "Nakke nukkuu makkarissa." Loppujen lopuksi se ihan huusi, että "Nakke nukkuu makkarissa", Tapio kertoo.

– Sen jälkeen Nakke on nukkunut makkarissa, eikä meillä enää kysytä, missä Nakke nukkuu.


Naurua televisiota katsellessa

Olohuoneessa Nakke viihtyy Tapion tekemällä orrella. Siinä se istuu emäntänsä ja isäntänsä välissä ja katsoo heidän kanssaan televisiota. Kun Pirjo ja Tapio nauravat jollekin ohjelmalle, Nakke alkaa myös nauraa. Eikä naurusta meinaa sen jälkeen tulla loppua.

Jotkut saavat käskemällä Naken puhumaan, mutta useimmiten se valitsee itse, mitä ja milloin sanoo. Yleensä sanomisilla pitää olla merkitys.

– Jos ottaa rikkalapion käteen, Nakke sanoo "mamma siivoo" tai "pappa siivoo". Kun Tapsa lähtee ulos, Nakke huutaa "pappa menee töihin" ja sitten se lentää ikkunalle ja huutaa "heido pappa, pappa ajaa", kertoo Pirjo.


Karkuri löydettiin kaislikosta

Pari kertaa Nakke on karannut mökillä. Ensimmäisenä vuonna Korven perheessä se lensi suoraan merelle. Tapio juoksi perään, rämpi kaislikossa ja etsi.

– Meni varmaan puoli tuntia ennen kuin Nakke löytyi kaislikon reunalta, Tapio kertoo.

– Kaivoin sieraimet ja silmät näkyviin, nappasin Naken takin alle lämpimään ja löin lintua kevyesti muutaman kerran. Nakke vinkaisi, eli hengissä oli.

Mökille viritettiin lentoesteeksi naru ja lakana, mutta Nakke karkasi uudestaan. Silloin se onneksi löytyi aamun koitteessa puolen kilometrin päästä männyn oksalta.


Papukaija on vaativa lemmikki

Harmaapapukaijat voivat elää yli 60-vuotiaiksi. Korvet sanovat, että papukaija ei ole helppo lemmikki eikä sitä kannata ottaa hetken mielijohteesta.

– Meillä on aina jossain päin asuntoa joku viritys, esimerkiksi nyt pehmoleluja vessan kaapin päällä, ettei Nakke pääse johtoihin kiinni, sanoo Pirjo.

– Lintu pyörii joka päivä sekä ilmassa että jaloissa. Papukaijasta tulee huutaja, jos sitä pitää aina häkissä. Se vaatii päivittäistä yhdessäoloa ja huomiota. Kun olemme kotona, Nakke on vapaana, muutoin häkissä, Tapio kertoo.

Jos Nakke on joskus rikkonut jotain, se näyttää syylliseltä ja jää kiinni, koska sanoo itse "älä riko". Mutta nakertaminen on Naken juttu.

Jaa tämä artikkeli: