null Nettiretriitissä

Nettiretriitissä

Avaa netti, hengitä hetki rauhallisesti ja klik. Olet omassa retriitissäsi.

Hiljentymiseen ja rukoukseen liittyvillä hakusanoilla löytyy internetistä määrättömästi sisältöä. Itselleen sopivaa kannattaa etsiä. Tähän on koottu muutamia erityyppisiä sivustoja.

Hiljentymissivustoillakin on hyvä muistaa, että netti on julkinen tila. Sivuilla esiinnytään yleensä nimettömänä, nimimerkillä tai korkeintaan etunimellä. Sivustot neuvovat pitämään myös rukouksissa mainittavat ihmiset tunnistamattomina. Heistä voi käyttää esimerkiksi nimikirjaimia. Rukoukset eivät saa olla osoittelevia tai loukkaavia.

Kiintoisaa on, että jesuiitat ovat löytäneet netin. Heillä on vahva perinne spiritualiteetin vaalimiseen, ja he ovat rakentaneet useita laadukkaita hiljentymissivustoja.

www.svenskakyrkan.se/be

Ruotsin luterilainen kirkko ylläpitää yksinkertaisen toimivaa rukoussivustoa. Sinne kirjoitettu rukous näkyy hetken kuluttua sivulla, mutta julkaisemisen voi myös estää. Rukouksen voi halutessaan lähettää myös valitsemaansa Ruotsin kirkkoon, jossa se luetaan jumalanpalveluksessa esirukouksien joukossa.

Rukouksen voi kirjoittaa millä kielellä tahansa. Sivuston ohjetekstit ovat ruotsiksi ja englanniksi.

Levollisia sivuja ei ole rasitettu uskonnollisilla kuvilla, jotka ohjaisivat ajattelua johonkin suuntaan. Rukoustekstien pienimuotoinen liike riittää elävöittämään sivun. Taustalla soi meditatiivinen musiikki, jonka voi myös vaientaa.

Sivustolla on helppo vain piipahtaa. Laskurin mukaan sivuille tulee päivittäin noin 100 rukousta.

hiljaistaelamaa.blogspot.com

Hiljaista elämää on retriittiblogi, jota päivitetään meditatiivisilla teksteillä ja valokuvilla.

Blogi seuraa mietiskelevän rukouksen perinnettä. Tekstilainaukset on poimittu spiritualiteetin vaalimisen asiantuntijoilta, esimerkiksi Owe Wikströmiltä, Heikki Kotilalta ja Henry J. M. Nouwenilta. Joukossa on myös runoja.

Blogin tekstejä voi tilata itselleen RSS-syötteenä. Miinusta on, ettei blogin tekijästä tai taustoista anneta tietoja.

pray-as-you-go.org

Englanninkielinen Pray-as-you-go on rukouksen take-away-sivusto. Sivuilta voi ladata rukouksia mp3-laitteeseen.

Sivustolle päivittyy joka päivä uusi rukous. Lisäksi sieltä voi ladata rukousta edistävät hengitys- ja rentoutusharjoitukset ja 8-minuuttisen rukouskatsauksen, jonka avulla voi käydä läpi oman päivän tapahtumia. Sivustolla on myös erilaisiin ajankohtaisiin teemoihin, kuten viime kesän jalkapallon MM-kisoihin, laadittuja rukouksia.

Pray-as-you-go:ta ylläpitää brittiläinen jesuiittojen mediajärjestö.

sacredspace.ie

Sacredspace on monipuolinen rukoussivusto. Ensimmäisenä aukeaa mahdollisuus valita päivän rukous eri kielillä. Suomea joukossa ei ole. Muutoin sivusto on englanninkielinen.

Sivuilla on kaksi kappelia. Toinen niistä on avoin kaikenlaisille rukouksille. Kävijä voi valita, julkaistaanko hänen kirjoittamansa rukous Sacredspacessa vai liitetäänkö se rukouslistalle, joka välitetään laajemmalle rukoilijoiden verkostolle. Rukouslistaa lähetetään myös yksittäisille tilaajille, jotka säännöllisesti rukoilevat toisten ihmisten pyyntöjen puolesta.

Toinen kappeli on varattu kuolleiden läheisten muistamiselle. Muistamisen kappelissa voi esimerkiksi luoda listan kuolleista läheisistään, jolloin heidän nimensä näkyvät valmiiksi sijoitettuina rukouksiin.

Molemmissa kappeleissa on hyvät ohjeet niiden käyttämiseen. Sacredspacea ylläpitävät irlantilaiset jesuiitat.

evl.fi/kappeli

Suomen luterilaisen kirkon sivuilla olevasta Kappelista löytyy erilaista hiljentymisapua. Kiteissä voi arpoa erämaaisien joskus hilpeitäkin lausahduksia. Rukousruletti poimii vaikkapa Taizé-yhteisön perustajan Veli Rogerin satunnaisia rukouksia. Sirpaleet yhdistää teemoittain valokuvia ja Raamatun tekstejä.

www.rukoushelmet.net

Rukoushelmet on suomenkielinen sivusto, jonka meditaatiot pohjautuvat rukoushelminauhaan. Suuri osa teksteistä on ruotsalaisen papin ja rukoushelmien asiantuntijan Martin Lönnebon kirjoista. Sivuston ulkoasu on takavuosilta, mutta sisältö on ajatonta. Sivuja ylläpitää yksityishenkilö.

www.prayerwindows.com

Prayerwindows yhdistää taidetta ja hiljentymistä. Sivusto tarjoaa sekä lyhyen vinkkilistan että perusteellisempia ohjeita, kuinka katsella taidetta rukoillen. Vinkkilista koostuu kuudesta askeleesta. Pisimmät ohjeet tarjoavat pureskeltavaa vaikka viikoiksi.

Prayerwindows opastaa myös toiminnalliseen pohdintaan. Sivuille on koottu ideoita, kuinka tehdä itse erilaisia kuvia ja miettiä omaa olemistaan niiden kautta. Vinkit eivät edellytä taiteellisia lahjoja, vaan niitä voi kokeilla kuka tahansa.

Sivuilla on myös niitä ylläpitävän amerikkalaisen jesuiittapastori Bob Gilroyn omia maalauksia.

Lisää hiljentymissivustoja www.vantaanseurakunnat.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.