null Nettisivu auttaa samaa sukupuolta olevia pareja löytämään vihkipapin

Toni Fagerholm on valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Kuva on Pride-tapahtumasta vuonna 2014.

Toni Fagerholm on valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Kuva on Pride-tapahtumasta vuonna 2014.

Ajankohtaista

Nettisivu auttaa samaa sukupuolta olevia pareja löytämään vihkipapin

Uusi Sateenkaaripapit-verkkosivu listaa luterilaisen kirkon pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään tai siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja, kun avioliittolain muutos tulee maaliskuussa voimaan. Sivulla on listattu myös kirkkotiloja, joissa vihkiminen tai siunaaminen voidaan toimittaa.

Tällä hetkellä sivulla on seitsemän papin yhteystiedot. Papeista neljä on Helsingistä, yksi Espoosta, yksi Kotkasta ja yksi Konnevedeltä. Kirkkotiloja antavat käyttöön helsinkiläiset Paavalin seurakunta ja Oulunkylän seurakunta. Lisäksi vihkiminen on mahdollista toimittaa ainakin Diakonissalaitoksen kirkossa Helsingissä ja Turun linnan kirkossa.

Sateenkaaripapit-sivun tehnyt pastori Toni Fagerholm kertoo olevansa liikkeellä asiakaspalvelumielellä.

– Maaliskuu lähestyy. Olen kuullut monelta suunnalta viestiä pareista, jotka haluaisivat kirkollisen vihkimisen, mutta ovat epätietoisia siitä, mistä he saisivat vihkipapin tai mihin kirkkoon he voisivat mennä.

Fagerholm pyysi pappeja mukaan suljetussa Facebook-ryhmässä. Hän uskoo, että nimilistasta tulee vielä reippaasti pidempi.

– Aamulla meitä oli listalla vain kaksi ja iltapäivällä jo seitsemän.

Fagerholm arvioi, että pääkaupunkiseudulla on parikymmentä pappia, jotka ovat valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja odottamatta kirkon päätöstä. Koko maassa pappeja on ehkä sata.

– Tilanne on aika epäkiitollinen. Luulen, että monet varovat vielä. He haluavat ensin nähdä, mitä tapahtuu sitten, kun joku pappi vihkii samaa sukupuolta olevan parin, Fagerholm sanoo.

Itse hän on jo sopinut parista vihkimisestä. Ensimmäinen niistä on elokuussa.

Oulunkylässä luvataan tilat hääjuhlan viettoon

Kirkkoherra Ulla Kosonen Oulunkylän seurakunnasta kertoo, että seurakuntaneuvosto ei ole tehnyt varsinaista päätöstä kirkkotilojen avaamisesta samaa sukupuolta olevien vihkimisille. Hänen mukaansa asiasta keskusteltiin seurakuntaneuvostossa joulukuussa samassa yhteydessä, kun käytiin läpi muitakin avioliittolain muutokseen liittyviä käytäntöjä. Silloin todettiin, että seurakunnan tilat ovat käytettävissä hääjuhlan viettoon, riippumatta siitä, onko vihkiminen toimitettu kirkossa vai maistraatissa.

Kososen mukaan kirkkoja ei vielä ole varattu samaa sukupuolta olevien häihin. Yksi tiedustelu on tullut, mutta tilaisuuden järjestäminen tyssäsi aikataulusyihin.

Mahdolliset tiedustelut papin saamisesta tilaisuuteen Kosonen on pyytänyt ohjaamaan suoraan itselleen. Hän muistuttaa, että Helsingissä normaali käytäntö kaikissa avioliittoon vihkimisissä on, että vihkijänä on ensisijaisesti oman seurakunnan pappi. Siksi hän pyytää pappia vailla olevia ottamaan yhteyttä joko kotiseurakuntaansa tai sellaisiin pappeihin, jotka ovat ilmoittaneet vihkivänsä samaa sukupuolta olevia pareja.

– Oman seurakuntani pappeja en voi määrätä vihkimään tai kieltää vihkimästä. Esimiehenä olen ohjeistanut, että papit noudattavat piispan ohjeita ja kirkon käytäntöjä. Aion myös olla työntekijöitteni tukena eri tilanteissa.

Kosonen itse on lupautunut vihkimään muutaman parin, mutta korostaa, että hän harkitsee jokaista pyyntöä erikseen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.