null Nihilistisestä tappajasta isoisähahmoksi

Clint Eastwood tekee Gran Torinossa  äreän vanhan miehen roolin.

Clint Eastwood tekee Gran Torinossa äreän vanhan miehen roolin.

Nihilistisestä tappajasta isoisähahmoksi

Clint Eastwoodin miehekkäissä elokuvissa on esiintynyt kolme perushahmoa. Ensimmäinen on nobody eli spagettiwesterneistä tunnettu mies ilman menneisyyttä. Toinen on nihilistinen poliisi "Dirty Harry" Callahan ja kolmas kovanyrkkinen, mutta muuten leppoisa punaniska. Näin on laskenut Clintistä elämäkerran Clint Eastwood. Viimeinen cowboy (WSOY 2010) kirjoittanut Marc Eliot.

Hahmoista on erityisesti jäänyt elämään 1970-luvun alussa syntynyt Dirty Harry, jonka kovuus ja omalakinen moraali ovat näkyneet vielä Eastwoodin ikämiehenä tekemissäkin kiitetyissä elokuvissa Armottomat (1992), Million Dollar Baby (2004) ja Gran Torino (2008).

Dirty Harryn nihilismi on tosin sittemmin taipunut kamppailuun jonkin arvokkaan puolesta.

Armottomat–elokuvassa synkeä päähenkilö William Munny antaa inhimillisyydelle periksi. Hän alkaa jahdata prostituoidun silpojaa ja hyvittää samalla koko naiskunnalle omia pahoja tekojaan, vaikka samalla raaka tappaja onkin.

Million Dollar Babyn katkeroitunut entinen nyrkkeilyvalmentaja Frankie Dunn koettaa sovittaa menneisyytensä virheitä ja omaa vaikeaa isä–tytär-suhdettaan. Raavaiden karjujen sijaan hän ryhtyy valmentamaan kunnianhimoista ja sisukasta nuorta naista.

Gran Torinossa Eastwood tekee uurteisen vanhan miehen roolin. Walt Kowlaskin kotikonnut ovat muuttuneet, eikä hän voi sietää siellä asuvia maahanmuuttajia eikä huligaaneja. Äreä mutta pohjimmiltaan oikeudenmukainen päähenkilö pehmenee tutustuttuaan uusiin naapureihinsa, mutta kyllä Dirty Harrykin nostaa päätään elokuvan loppuratkaisussa.

Jos näyttelijä on mukana elokuvissa kuudella vuosikymmenellä, on kai luonnollista, että hän siirtyy rakastaja-tappajasta isoisäksi. Isäksi ei Clintin hahmosta ole kuitenkaan koskaan ollut.

Jaa tämä artikkeli: