Nimekkäitä puhujia, hyvää kahviseuraa
Syvällisyys vetää. Eila ja Vesa Huhtanen tulivat Laajasalosta kuuntelemaan Peter von Baghia. Tieto alustajan vaihtumisesta oli pettymys, mutta kun kerran parkkipaikka löytyi keskustasta, kannatti pysyä paikalla.

Syvällisyys vetää. Eila ja Vesa Huhtanen tulivat Laajasalosta kuuntelemaan Peter von Baghia. Tieto alustajan vaihtumisesta oli pettymys, mutta kun kerran parkkipaikka löytyi keskustasta, kannatti pysyä paikalla.

Nimekkäitä puhujia, hyvää kahviseuraa

SenioriFoorum vetää sadoittain ihmisiä Mikael Agricolan kirkolle joka keskiviikko keskellä päivää.

Teksti Eira Serkkola
Kuva Sirpa Päivinen

Viime viikolla SenioriFoorumiin tuli 432 ihmistä. Ensimmäistä kertaa seitsemän toimintavuoden aikana foorumissa katsottiin elokuva, nimittäin Charles Chaplinin Siirtolainen. Chaplinista juuri kirjan julkaissut Peter von Bagh ei päässyt luennoimaan sairastumisen vuoksi, mutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin erikoistutkija Antti Alanen paikkasi hienosti.

– Chaplinin kulkurihahmo on muukalainen, sivullinen, joka ei ole täysin sisäistänyt ihmiselämän tapoja. Hän yrittää jäljitellä niitä kuin lapsi. Chaplinin salaisuus on lapsen katse, jota hän ei menettänyt, Alanen sanoi.

SenioriFoorum syntyi keväällä 2007 rovasti Ensio Klemin aloitteesta. Klemi ja rovasti Matti Amnell toimivat isäntinä vuorovedolla. Kansan Raamattuseura ja Tuomiokirkkoseurakunta järjestävät foorumin yhteistyössä.

Kevään puhujalistalla ovat mukana apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty, emerituspiispa Eero Huovinen ja lääketieteen tohtori Ilkka Taipale. Syksyn tähtivieras oli ministeri Elisabet Rehn. Tasokkaita, ilmaisia luentoja on kaupunki pullollaan, mutta mikä on SenioriFoorumin konseptin salaisuus?

– Alusta saakka osoittautui, että tälle oli tilaus. On niin paljon hyväkuntoisia eläkeläisiä, jotka kaipaavat virikkeitä ja uutta tietoa sekä mahdollisuutta osallistua retkille ja ulkomaanmatkoille. Tästä on tullut monille ihmisille yhteisö, sanoo Ensio Klemi.

Myös tila on kätevä: aina aloitetaan kryptassa, ja jos väkeä tulee enemmän kuin 350, siirrytään kirkkosalin puolelle. Ennätysyleisön keräsi aikanaan filosofi Esa Saarinen, 620 kuuntelijaa. Monesti on tullut yli 500 kävijää.

Eila Sandborg on käynyt SenioriFoorumissa alusta asti, jo seitsemän vuoden ajan.

– Tämä kuuluu asiaan joka viikko. Tärkeintä on se, että tulee lähdettyä ihmisten luokse eikä vain istu siellä kotona. Olen ollut tyytyväinen ohjelmaan, sanoo Sandborg.

Marjo Moliis taas valikoi osallistumispäivänsä tarkemmin.

– Aihe ei ole niinkään tärkeä, vaan nimekäs luennoitsija kiinnostaa. Elisabeth Rehn ja Vappu Taipale olivat hyviä luennoitsijoita.

Timo Aho tulee paikalle joka keskiviikko.

– Täällä on huippuaiheet, joista saa monipuolisesti tietoa. SenioriFoorum on minulle hengähdyspaikka ja viikon hiljentymishetki ennen alkavaa viikonloppua, Aho sanoo.

– Hyviä esitelmiä ja hyvää seuraa, tiivistää Irmeli Hakaniemestä keskiviikon annin. Hän täyttää keväällä 77 vuotta ja harrastaa myös teatteria, seniorizumbaa ja Siltasaari-Seuran retkiä, jotta ”pää pysyisi kunnossa”.

Tilaisuuden kulku on vakiintunut: tunti aikaa juoda hyvät kahvit ja rupatella, sitten tunnin ja vartin ohjelmaosuus, johon kuuluvat hartaushetki ja ajankohtaisen alustajan esitys.

Kahvituksen hoitaa vapaaehtoisten joukko. Esimerkiksi Irma Reijonen ja Pirkko Matikainen tulevat kirkolle joka keskiviikko jo aamutuimaan. Sämpylät paistetaan raakapakasteista ja täytetään. Pullat leivotaan useimmiten itse.

– Täällä on niin hyvä porukka, etten voi olla poissa. Päivä menee rattoisasti, Matikainen sanoo.

Reijosen mukaan ”tämä homma menee ihan painollaan, ei tarvitse jännittää”. Molemmilla riittää energiaa moniin muihinkin vapaaehtoistehtäviin. Esitelmiä he eivät yleensä ehdi kuunnella, koska he hoitavat myös kahvikassan ja kolehdin tilitykset. Niillä katetaan SenioriFoorumin kulut.

Kahvi maksaa euron ja tuhti sämpylä 1,50 euroa. Hinnat pidetään mahdollisimman edullisina, jottei rahasta tule kynnyskysymystä.

SenioriFoorum on myös melkoinen matkatoimisto. Tämän vuoden retkiohjelmassa on kuusi päiväretkeä, kevätristeily Tallinnaan, matka Veronan oopperajuhlille sekä tunturiviikko Lapissa. Retket ovat normaalihintaisia. Matkanjohtajina toimivat yleensä Ensio Klemi sekä retkisihteeri Tellervo Lankinen.

– Minä hoidan vapaaehtoistyönä aikataulut, rahat ja resurssit, ja Ensio laulattaa ja pitää tunnelmaa yllä, sanoo projekti- ja suunnittelupäällikkönä työelämässä toiminut Lankinen.

19.2. kello 13 SenioriFoorumin vieraana on kirjailija Jari Ehrnrooth.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: