null Nopea ja hidas katastrofi

Nopea ja hidas katastrofi

Nepalissa kuoli maanjäristyksessä tuhansia, Välimerellä ihmisiä hukkuu jatkuvasti.

Lauantaina Nepalia ravisteli maanjäristys, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä kuoli ja loukkaantui. Rutiköyhä maa sai eri puolilta maailmaa lupauksia avusta, mikä on todella tarpeen. Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura antoivat heti avustuksen ja aloittivat keräyksen järistyksen uhrien auttamiseksi.

Samaan aikaan Välimerellä on käynnissä hidas katastrofi, jonka aiheuttama inhimillinen kärsimys on samaa mittaluokkaa. Viimeksi vain viikko ennen Nepalin maanjäristystä lähes Estonian verran siirtolaisia hukkui heitä kuljettaneen laivan upottua. Tämä jatkuva katastrofi koskettaa Euroopan unionia ja sitä kautta myös Suomea. Suhtautuminen siihen näyttää vielä Nepaliakin todemmin, millaisia ovat eurooppalaiset arvot: itsekkäät vai yhteisvastuulliset, inhimilliset vai rumat.

Välimerestä on tulossa sotaa, sortoa ja kurjuutta pakenevien ihmisten hautausmaa. Euroopan Unioni reagoi tilanteeseen lisäämällä partiointia Italian lähivesillä ja viettämällä EU-parlamentissa hiljaisen hetken uhrien muistoksi. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä moni hukkuu lähempänä Afrikan rannikkoa. Euroopan unionin eteläiset maat kantavat nyt lähes yksin suurimman paineen tänne asti päässeistä siirtolaisista. Mitä jos vastaava tilanne olisi Suomen itärajalla? Kaipaisiko Suomi apua?

Rajavalvonta ja salakuljettajien laivojen tuhoaminen ovat minimitoimia. On Euroopalle häpeäksi, jos ihmisten pelastamiseen ei osoiteta riittäviä resursseja. Ongelma perussyy kuitenkin poistuu vain, jos Lähi-idässä ja Afrikassa riehuvat konfliktit saadaan ratkaistua ja ihmisiä autettua siellä, mistä he pakenevat tänne.

Kun Suomeen saadaan uusi hallitus ja siellä kenties on useitakin ministereitä, jotka julkisesti kertovat arvomaailmansa olevan kristillinen, toivon, että he toimivat sen mukaisesti. Kristillisyys mitataan siinä, miten suhtaudumme kärsiviin lähimmäisiimme, ei julkilausumilla tai opinkappaleilla.

Lue uutinen Nepalin maanjäristyksestä.

Jaa tämä artikkeli: