null Nöyrästi aasilla

Nöyrästi aasilla

Asiantuntijat kommentoivat Raamatun henkilöiden elämäntilanteita nykypäivän näkökulmasta.

Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosiannaa ja kerrotaan, kuinka Jeesus valitsi ratsukseen toisenlaisen kulkupelin kuin silloiset maalliset valtiaat. Hän ratsasti Jerusalemiin nöyrästi aasilla. Aasintamman perässä kulki sen varsa. (Matteuksen evankeliumin 21. luku)

Suomen aasiyhdistyksen varapuheenjohtaja Saana Rouhiainen, miltä tuntuu ajatus, että aasilla on näin tärkeä paikka historiassa?

— Todella hienolta. Aasi liittyy historiassa moniin kertomuksiin ja tapahtumiin. Suurimmassa osassa niistä aasi edustaa inhoa, kurjuutta ja tyhmyyttä, tai sitten sen ominaisuuksia on arvostettu ja sitä on pidetty menestyksen symbolina.

— Aasi muistetaan Raamatussa parhaiten Jeesuksen ratsuna, mutta aasi mainitaan myös muissa yhteyksissä, kuten Neljännessä Mooseksen kirjassa ja Jobin kirjassa.

Vaatiiko aasilla ratsastaminen nöyrää mieltä?

— Ehdottomasti. Aasi hyväksyy itselleen mieluusti isännän ja tekee töitä loputtomasti, kunhan sitä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Ylimielisyys ja epäreiluus ovat asioita, joita aasit eivät siedä. Aasin kanssa pitää tehdä yhdessä.

Mitä ajattelet siitä, että tyhmästi käyttäytyvää ihmistä sanotaan aasiksi?

— Ehkä tapa on lähtöisin siitä, että aasi ei tottele eikä nöyrry pakottamalla. Tämä on mielestäni aasin puolelta pelkkää viisautta, mutta se voi vaikuttaa tyhmyydeltä ihmisestä, joka ei ole tottunut neuvottelemaan asioista. "Jotkut sanovat, ettei aasilla ja miehellä ole mitään eroa. Tämä on kuitenkin väärin aasia kohtaan", kiteytti kirjailija Mark Twain aikoinaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.