Nuoret pääsevät äänestämään seurakuntavaaleissa jo toista kertaa

Nuoret pääsevät äänestämään seurakuntavaaleissa jo toista kertaa

Luterilaiseen kirkkoon valitaan uudet paikallispäättäjät isänpäivänä 9.11. Seurakuntavaalit ovat toistaiseksi ainoa valtakunnallinen vaali, jossa äänioikeus on 16 vuotta täyttäneillä.

– Kirkko antaa nuorille tärkeän vaikuttamismahdollisuuden. Ennakkoäänestys on mahdollista esimerkiksi monissa oppilaitoksissa ja vaalikone on mukana auttamassa äänestyspäätöksessä, seurakuntavaalien projektipäällikkö Mari Leppänen sanoo.

Valituiksi tulevat päättäjät ovat avainasemassa esimerkiksi seurakuntien virkoihin, tilankäyttöön ja määrärahoihin liittyvissä ratkaisuissa.

– Seurakuntien rakennemuutokset ja tiukkeneva taloustilanne vaativat päättäjiä tekemään vaikeitakin valintoja monen hyvän asian väliltä. On tärkeää, että nuorten ääni kuuluu, Leppänen muistuttaa.

Katukuvassa seurakuntavaalit näkyvät teemalla ”Usko hyvän tekemiseen”. Tavoitteena on nostaa äänestysprosenttia edellisistä vaaleista, jolloin äänestämässä kävi 17 prosenttia äänioikeutetuista kirkon jäsenistä.

Vantaalla vuoden 2010 seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 11,2. 16–18-vuotiaat äänestivät hieman aikuisia aktiivisemmin, sillä heidän äänestysprosenttinsa oli 11,7.

Jaa tämä artikkeli: