null Nuori jazzmuusikko innostui ikivihreistä

Vibrafonisti. Panu Savolainen on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta tehdä jazzmusiikin kentällä paljon. Omien esiintymisten ohella hän on isännöinyt klubi-iltoja Kansallisteatterin Lavaklubilla. Kuva: Esko Jämsä

Vibrafonisti. Panu Savolainen on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta tehdä jazzmusiikin kentällä paljon. Omien esiintymisten ohella hän on isännöinyt klubi-iltoja Kansallisteatterin Lavaklubilla. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Nuori jazzmuusikko innostui ikivihreistä

Vibrafonisti Panu Savolainen sovitti sykkiviä jazzversioita Toivo Kärjen unohtumattomista sävellyksistä.

Vanhan veräjän luona, Kulkurin iltatähti, Siks oon mä suruinen, Lentävä kalakukko… Joku voisi kysyä, mikä saa päälle parikymppisen jazzmuusikon innostumaan kevyen musiikin mahtihahmon, Toivo Kärjen, ikivihreistä kappaleista.

Panu Savolainen kertoo, että hän oli soittanut vibrafonilla jonkin verran Kärjen kappaleita ja idea niiden sovittamisesta oli alkanut muhia mielessä. Haave toteutui yli kaksi vuotta sitten, kun hänelle tuli tilaisuus esiintyä Helsingin juhlaviikoilla.

 

Suomalaisille Toivo Kärjen teokset ovat ikonisia sävellyksiä, joihin liittyy tietynlainen tangorytmiikka. Minusta niitä ei silti voi nimittää vain iskelmiksi."
-Panu Savolainen
 

Savolaisen mukaan Kärki oli merkittävä hahmo toimiessaan tietynlaisessa kaksoisroolissa Suomen musiikkielämässä. Hän oli Musiikki Fazerin tuotantopäällikkönä yksinvaltias, joka päätti, ketkä pääsevät levyttämään.

– Monet laulajat esittivät Kärjen säveltämää musiikkia. Hänen levytetty tuotantonsa sisältää yli tuhat sävellystä, mikä on vaatinut älyttömän työtahdin.

Savolaista säväyttää erityisesti se, että Kärjen kappaleista löytyy selviä jazzvaikutteita.

– Suomalaisille ne ovat ikonisia sävellyksiä, joihin liittyy tietynlainen tangorytmiikka. Minusta niitä ei silti voi nimittää vain iskelmiksi.

Mukana myös uusia sävelmiä

Juhlaviikkojen esiintymistä varten Panu Savolainen kokosi Toivo-yhtyeen, johon kuuluvat eturivin jazzmuusikot kitaristi Teemu Viinikainen ja basisti Jori Huhtala. Savolainen valitsi kappaleet konserttiin puhtaasti siltä pohjalta, mitkä innoittivat häntä eniten.

Toivo Kärjen pojalta Kalervo Kärjeltä Savolainen sai tietää, että säveltäjällä on myös runsaasti aiemmin julkaisemattomia kappaleita.

– Sain niistä kokeiltavaksi kuusi–seitsemän, joista otin mukaan kolme sellaista, jotka tuntuivat sopivan parhaiten kokonaisuuteen. Keikoilla kuitenkin yleensä vasta paljastuu, miten kappaleet toimivat, joten ohjelmisto on muovautunut koko ajan, Savolainen selvittää.

Viime keväänä Toivo-yhtye julkaisi säveltäjän 100-vuotisjuhlan merkeissä levyn Music by Toivo Kärki. Sen tiimoilta trio on konsertoinut eri puolilla maata, ja muutamassa konsertissa se on esiintynyt paikallisen sinfoniaorkesterin kanssa. Ensi viikolla trioa voi kuulla Helsingin kaupunginorkesterin solistina Musiikkitalossa.

– On ollut todella hienoa toimia solistina Jaakko Kuusiston johtamissa konserteissa. Olen silti halunnut säilyttää niissäkin jazziin kuuluvan vapauden.

Kahdessa ennen julkaisemattomassa kappaleessa on mukana laulusolisti. Kauko Käyhkön sanoittaman laulun Syysyössä kahden tulkitsee Ninni Poijärvi ja Aloha Wau la ´Oen esittää Yona, joka on tehnyt rakkaudesta kertovaan kappaleeseen uuden tekstin Matti Pitkäsen kanssa. Toivo-trio esiintyy Yonan kanssa joulukuussa musiikkiteatteri Kapsäkissä.

Vibrafoni jännittävä soitin

Soittoharrastuksen Panu Savolainen aloitti aikoinaan rummuista. Suhteellisen harvinaiseen vibrafoniin hän tutustui opiskellessaan klassisia lyömäsoittimia. Myöhemmin hän innostui jazzista, jota hän on opiskellut Sibelius-Akatemian jazzosastolla ja Jazz Institute Berlinissä.

– Vibrafoni on nuori soitin, se kehitettiin vasta 1920-luvulla. Soittimessa on jännää se, että siitä löytyy aina jotain uusia puolia. Vibrafonin sointi sopii yhteen esimerkiksi rumpujen, basson ja alttoviulun kanssa.

Savolainen on edennyt jazzmuusikkojen kärkijoukkoon vauhdilla. Viisi vuotta sitten, vasta parikymppisenä, hänet valittiin Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi. Hänen HERD-yhtyeensä vetosi yleisöön jo omalla musiikillaan, mutta erityistä huomiota sai bändin pari vuotta sitten laulaja Aili Ikosen kanssa julkaisema vanhoja suomalaisia jazziskelmiä sisältävä Jazzbasilli-albumi.

– Vanhempi jazz tosiaan kiinnostaa minua. On kiehtovaa, että tutuista biiseistä voi tehdä aivan oman näköisiä ja sillä tavalla yllättää kuulijat.
 

Panurama-klubilla on joka kerta uudet kuviot ja solistit. On samalla jonkinlaista terapiaa, kun on oma kotoisa paikka, jossa voi tehdä melkein mitä vain."
 

Parin vuoden ajan Savolainen on toiminut myös klubi-isäntänä. Hän on vetänyt HERD- ja Panurama-klubeja Kansallisteatterin Lavaklubilla. Ensi keväänä on tiedossa lisää Panurama-klubeja.

– Idea omasta klubista syntyi opiskeluaikana Berliinissä. Klubilla on joka kerta uudet kuviot ja solistit. On samalla jonkinlaista terapiaa, kun on oma kotoisa paikka, jossa voi tehdä melkein mitä vain.

Soolokonsertteja kirkossa

HERD-yhtyeensä kanssa Savolainen keikkailee juuri nyt harvakseltaan. Kun Toivo Kärki -konsertit ovat ohitse, Savolainen aikoo keskittyä muun muassa kirkoissa pidettäviin soolokonsertteihin. Vibrafonisti esittää Bachin sonaatteja ja itse säveltämää musiikkiaan alttoviulisti Atte Kilpeläisen kanssa.

– Soolo-ohjelmisto sopii parhaiten kirkon akustiikkaan. Kirkkokonsertit ovat myös siinä mielessä erilaisia, että niissä musiikkia keskitytetään oikeasti kuuntelemaan.

Savolaisen talveen kuuluu myös ohjelman suunnitteleminen sipoolaiselle Kalkkiranta Jazz -festivaalille. Tapahtuman taiteellisen johtajan mukaan yhden kesäisen iltapäivän kestävän festivaalin suunnittelu ei sinänsä vaadi paljon aikaa. Esiintyjiä vain on vaikea valita, koska Suomen jazzmusiikin kentällä on niin paljon hyviä tekijöitä.

Panu Savolainen, Toivo-yhtye ja Helsingin kaupunginorkesteri ti 24.11. kello 19 Musiikkitalossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.