Nuorisotyötä uimarannalla
Margit Kiiskin (oikealla) kynsistä tuli Jenni Järän käsittelyssä hienot. Kuva Markku Mattila.

Margit Kiiskin (oikealla) kynsistä tuli Jenni Järän käsittelyssä hienot. Kuva Markku Mattila.

Nuorisotyötä uimarannalla

– Hei, voisitko lakata minun kynteni, kysyy Vetokannaksen uimarannalle piipahtanut Margit Kiisk. Vantaan kaupungin nuorisotyöntekijä Jenni Järä istahtaa aurinkotuoliin ja ryhtyy kaunistamaan 15-vuotiaan neitokaisen kynsiä.

Länsi-Vantaan nuorisopalvelut on siirtänyt toimintansa heinäkuun ajaksi uimarannalle. Tukikohtana siellä toimii seurakuntien Konttikirkko.

”Nutakontilla” lapset ja nuoret voivat esimerkiksi pelata lautapelejä sekä pallopelejä, askarrella tai piirtää. Nurmikolla potkitaan nytkin jalkapalloa ja pelataan sulkapalloa. Joku kokeilee amerikkalaista jalkapalloa tai piipahtaa uimassa.

Margit pitää Nutakontin ideaa hyvänä. Ensimmäisellä käyntikerralla hän on lähinnä jutellut kavereiden kanssa sekä pelaillut korttia.

– Tänne voi tulla, jos ei ole muuta tekemistä, Margit miettii.

Kynsistä tulee hienot. Sinisen pohjavärin päälle laitetaan vielä koristekuvioita. Järä on oppinut laittamaan kynsiä, sillä tytöt toivovat sitä usein nuorisotalolla.

Suosittu uimaranta

Rannalle pystytettyä nuorisotilaa kokeillaan tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Pääsääntöisesti toiminta on suunnattu 10–17-vuotiaille.

– Periaatteemme on mennä sinne, missä lapset ja nuoret ovat, Järä sanoo.

Heinäkuun lämpimien päivien ansiosta nuoria on tavoitettu kivasti. Uimaranta vetää hyvällä ilmalla satoja auringonpalvojia tai uimareita. Aurinkoisina päivinä Nutakontilla käy keskimäärin kuutisenkymmentä kohderyhmään kuuluvaa.

– Olen istuskellut ja heitellyt palloa, yhdeksännen luokan aloittava Olli Kivioja kertoo.

Hän on löytänyt kaverinsa Joel Salmen kanssa pelivälineiden joukosta jonglöörauspallot. Pojat hallitsevat selvästi homman: heillä pysyy useampi pallo yhtä aikaa ilmassa.

– Piti tulla katsomaan, millaista täällä kontilla on, Joel sanoo.

Uusia nuoria mukaan

Alaikäiset tulevat rannalle ja kontille vanhempien vastuulla. Nuorisopalvelujen tehtävänä on järjestää mielekästä kesätoimintaa, ei toimia lastenvahtina.

Sateen sattuessa toiminta siirtyy Martinlaakson nuorisotilalle. Huonolla ilmalla on luonnollisesti ollut vähemmän porukkaa.

Järä tuntee Margitin, Ollin ja Joelin ennestään Martinlaakson nuorisotalolta. Mutta kontilla on käynyt myös nuoria, joita ei ole aiemmin nuorisotaloilla näkynyt.

– Toivomme, että uudet nuoret löytäisivät myös nuorisotaloille, Järä sanoo.

Nutakontti on auki elokuun ensimmäiseen päivään asti ma–ke ja pe klo 12–18 ja to 12–16. Lisäksi heinäkuisina torstaina Vantaankosken seurakunta järjestää kontilla KesäOlka-toimintaa klo 17–20.

Nutakontin Facebook-sivut

Lue juttu KesäOlka-toiminnasta

Lue lisää Konttikirkosta

Teksti Noora Hellman

Kuvat Markku Mattila

Jaa tämä artikkeli: