null Nyt on lapsiperheiden vuoro

Nyt on lapsiperheiden vuoro

Suomessa elää 150 000 lasta köyhyysrajan alapuolella. Yksikin on liikaa. Köyhyys lisää lasten syrjäytymisriskiä ja kuntien lastensuojelumenoja. Lastensuojelussa Suomi on yksi Euroopan laitostuneimmista maista. Meillä alle kolmivuotiaista sijaishuollon piirissä olevista lapsista yli 60 prosenttia sijoitetaan laitoksiin.

Monen köyhän perheen ongelmat ovat ratkaistavissa suoralla taloudellisella tuella. Kotihoidon tuen ja lapsilisien korottaminen pienituloisimmissa perheissä, esimerkiksi harrasterahalla, tasaisi lasten välistä eriarvoisuutta.

Myös työelämässä mukana olevat lapsiperheet voivat huonosti. Elämisen ja asumisen kalleus, työelämän vaativuus ja turvaverkkojen puute venyttävät perheiden voimavarat äärimmilleen. Avioerot, päihteiden käyttö ja mielenterveysongelmat ovat yhä useammassa lapsiperheessä arkipäivää.

Monen perheen ensisijainen toive on saada lisää aikaa lapsille. Työelämän pitäisi joustaa paremmin elämän ruuhkavuosina ja silloin, kun lähiomainen sairastuu. Osa-aikatyöskentely voidaan mahdollistaa esimerkiksi korottamalla osittaista hoitorahaa ja säätämällä päivähoitomaksuihin 5–7 tunnin maksuluokka.

Mielenterveysongelmia voidaan ehkäistä lisäämällä osaamista neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa. Samoin kotiapua tulee olla saatavilla uupuneille vanhemmille. Parisuhde on lapsen koti. Tarkoituksenmukaisella ja oikea-aikaisella tuella moni kriisi, ero ja huostaanotto voidaan ennaltaehkäistä.

Virpi Korhonen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.