Nyt puhuu Juudas: "Minä en ainakaan petä!”
Pääsiäisen tapahtumiin eläytyvä Twia Crucis houkuttelee lukijoita osallistumaan tarinan kerrontaan ja keskusteluun. Kuva:Twitter

Pääsiäisen tapahtumiin eläytyvä Twia Crucis houkuttelee lukijoita osallistumaan tarinan kerrontaan ja keskusteluun. Kuva:Twitter

Nyt puhuu Juudas: "Minä en ainakaan petä!”

Twia Crucis avasi Twitterissä suoran linjan hiljaisen viikon Jerusalemiin.

”Olen ihan varma, että tästä lähtee liikkeelle jotain suurta. Vapaus!”, Juudas kirjoittaa minulle suoraan Jerusalemista. On maanantai, ulkona sataa räntää ja Helsinki on harmaan usvan sakeuttama. Pyyhin puhelimen näytöltä lunta voidakseni nähdä tarkemmin mitä saamassani viestissä lukee.

Aamulla olin näpytellyt Juudakselle viestin. Kysyin, millainen tunnelma kaupungissa on. Hetken kuluttua näytölleni alkoi ilmestyä vastauksia. Suora linja Jerusalemiin oli avattu.

Siis leikisti, tietenkin. Kirkkohallituksen käynnistämä Twia Crucis on Twitterissä tapahtuva näytelmä, jossa hiljaisen viikon tapahtumia kommentoivat Twitteriin luodut hahmot. Juudaksen, Pietarin, Marian, Salomen, Tuomaan ja anonyymiksi jäävän roomalaisen sotamiehen rooleissa eletään Jerusalemin tapahtumia uudestaan ja rooleihin eläytymällä Twitteriin jaetaan tunnelmia suoraan Jeesuksen viimeisten päivien tiimellyksestä.

”Jerusalemissa kuohuu”, Juudas jatkaa viestiään. Jeesus on edellisenä päivänä ratsastanut kaupunkiin ja saanut ihmiset riehaantumaan. Rauhallista hetkeä ei kuulemma väkijoukon keskellä tahdo löytää.

Avaan Twitterin ja tutkin hahmoja tarkemmin. Roolihenkilöt keskustelevat keskenään ja käyvät välillä kiivastakin väittelyä siitä, mitä Jeesuksen ympärillä tapahtuu ja mitä kaikesta tapahtuneesta pitäisi oikein ajatella. Mutta hetkinen. Hetkinen! Mitäs tämä on? Yhtäkkiä Juudas kirjoittaa tilillään jalkapallosta. Ja sitten huomaan, että Maria näköjään seuraa tiiviisti Tähdet, tähdet -televisio-ohjelmaa.

Ihan niin kuin kuka tahansa Twitterissä tekee.

”Niin, tarkoitus on, että hahmot eivät elä vain oman aikansa kuplassa, vaan voivat kommentoida nykyhetkeä yhtä hyvin kuin roolihahmonsa aikakautta”, kertoo verkkokoordinaattori Henna Ahlfors Kirkkohallituksesta. ”Hahmot voivat tarvittaessa myös tiputtaa roolinsa ja vastata mahdollisiin kysymyksiin omana itsenään. Näytelmä elää kaikin Twitterin mahdollistamien keinojen kautta.”

Tiistaina vaihdan viestejä Pietarin kanssa. Hän kuvailee tunnelmaa toiveikkaaksi. Väkijoukko odottaa vapauttajaa, vallankumouksellista, roomalaisten ikeestä irrottajaa. Ja Jeesusta, kaiken sen jälkeen mitä hän on ihmisten edessä sanonut ja tehnyt, tähän tehtävään asetellaan.

”Mutta ihmisten innostus niin helposti laantuu”, Pietaria huolettaa. ”Rukoilen, kuten Jeesus opetti.”

Viestittelymme keskeytyy. Pontius Pilatus on huomannut keskustelumme.

”Ystävällisesti muistutan, että provokaattorit eivät Rooman valtakunnassa pitkään rellestä”, Pilatus kirjoittaa ja herkeää kannustamaan hallitsijaa: ”Eläköön keisari!”

Pontius Pilatus? Twia Crucis taisi juuri saada uuden hahmon.

”Pontius Pilatus ei virallisesti kuulu Twia Crucikseen”, Henna Ahlfors vahvistaa. Twitterille tyypillisiin parodiahahmoihin osattiin Kirkkohallituksessa kuitenkin varautua ja syntyneeseen luovaan lisähahmoon suhtaudutaan hyvin suopeasti: ”Näytelmään nimenomaan saakin osallistua mukaan. En ihmettelisi, vaikka näitä hahmoja tulisi lisääkin.”

Mitään suuria tavoitteita Twia Crucikselle ei ole Kirkkohallituksessa asetettu, mutta kaikenlainen vuorovaikutteisuus ylipäätään on toivottua.

”Yritämme viikon aikana pienillä haasteilla saada seuraajia osallistumaan kertomukseen omin tekstein, kuvin tai videoin. Tämä on meille kokeilu, joten emme oikein vielä edes tiedä, mitä projektilta voi odottaa.”

Leikki jatkukoon. Pääsiäisen tarina on tuttu: me tiedämme miten asiat etenevät ja mitä tässä tarinassa tulee tapahtumaan. Sitä, mitä tarinan aidot henkilöt ovat oikeasti aikanaan ajatelleet tai tunteneet, emme kuitenkaan voi tietää. Se jättää tilaa kuvittelulle.

Ja huvittelulle. On siis pakko kysyä: te kaksi varmaan olette niitä ystäviä, jotka eivät jätä Jeesusta, mitä ikinä tapahtuukin?

”Minä pysyn vierellä”, vakuuttaa Pietari.

”Mikään ei saisi minua väistymään hänen rinnaltaan”, Juudas arvioi luottavaisin mielin.

Viikko on vasta alkanut.

Twia Crucis tuo pääsiäisen tarinan Twitteriin

Kirkkohallituksen koordinoima Twia Crucis tuo pääsiäisen tarinan Twitteriin. Hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumista twiittaavat hahmot löytyvät Twitteristä nimimerkeillä @mariatwia, @twiapietari, @twiajuudas, @twiasalome, @twiatuomas ja @twiasotamies.

https://twitter.com/TwiaCrucis

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: