null Maria Ylipää nähdään pääsiäisvaelluksen Jeesuksena

Maria Ylipää aikoo valmistautua Jeesuksen rooliin miettimällä, miten Jeesus toimisi nykypäivänä.

Maria Ylipää aikoo valmistautua Jeesuksen rooliin miettimällä, miten Jeesus toimisi nykypäivänä.

Ajankohtaista

Maria Ylipää nähdään pääsiäisvaelluksen Jeesuksena

Via Crucis -pääsiäisnäytelmän kaikkia Raamatun henkilöitä esittävät tänä vuonna naisnäyttelijät.

Näyttelijä Maria Ylipäästä on mahtavaa, että häntä pyydettiin Jeesuksen rooliin ja että myös Pietarin, Pilatuksen ja Herodeksen rooleissa nähdään naisia.

– On jo aikakin, että näitä historian suurmiehiä esittävät naiset. Kun hahmossa yhdistyvät nainen ja historiallinen henkilö, rooliin tulee uutta ulottuvuutta ja laajempaa samastuspintaa.

Ylipää on ehtinyt vasta hieman silmäillä Veli-Pekka Hännisen käsikirjoitusta, johon Via Crucis on perustunut myös kahtena aiempana vuonna. Ylipää pitää siitä, että esityksen monologit on tuotu tähän aikaan, jolloin teksti koskettaa paremmin nykyihmisiä.

Näyttelijä aikoo valmistautua rooliinsa miettimällä Jeesuksen toimintaa omana aikanaan. Ylipäästä olisi kiinnostavaa tietää, mitä Jeesus tekisi tämänhetkisessä vihan ilmapiirissä, jossa loukataan ihmisoikeuksia ja syrjitään vähemmistöjä.

– Tämä vie ajatukset myös kirkkoon, jossa kiistellään vähemmistöön kuuluvien vihkimisestä.

Ylipää ei ole koskaan aiemmin osallistunut Via Crucis -pääsiäisvaellukseen, joten kyseessä on monin tavoin uusi kokemus.

Jeesuksella lauluosuuksia

Ville Saukkosen ohjaaman pääsiäisvaelluksen Pietarina nähdään Meri Nenonen, Pilatuksena Tuulia Eloranta ja Herodeksena Minna Koskela. Neitsyt Marian roolin näyttelee Jaana Saarinen.

Tuottaja Milla Tommilan mukaan vaelluksen kolmatta kertaa ohjaava Saukkonen halusi rooleihin tällä kertaa naisia.

– Saukkosesta oli kiinnostavaa nähdä, miten tämä miehitys toimii, muuttaako se esityksen näkökulmaa ja luoko se uusia merkityksiä. Katsoja voi samalla peilata omia asenteitaan.

Tommila on tyytyväinen, että esitykseen saatiin juuri nämä näyttelijät. Maria Ylipää oli selkeä valinta Jeesuksen rooliin.

– Käsikirjoitus pysyy lähes samana, mutta Jeesukselle tulee enemmän lauluosuuksia ja äänimaailmaa aiotaan muutenkin uudistaa.

Via Cruciksen harjoitukset alkavat perinteisesti tuhkakeskiviikkona 1.3. Vaelluksen kansanjoukkoon kaivataan vielä lisää avustajia, mielellään naisia.

Via Crucis esitetään Helsingin ydinkeskustassa jo 22. kerran. Pääsiäisvaellukselle lähdetään pitkäperjantaina 14.4. kello 21.30 Kaisaniemen puistosta. Kärsimystien reitti kulkee Suomen Pankin kautta Tuomiokirkolle, jossa se päättyy ristiinnaulitsemiseen.

Ekumeeninen pääsiäisvaellus Via Crucis eli Ristin tie perustuu kirkon keskiaikaiseen perinteeseen. Vaelluksen järjestää ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.