Olemme Eevan jälkeläisiä, Chris Stringer!

Olemme Eevan jälkeläisiä, Chris Stringer!

Paleoantropologi Chris Stringer tutkii ihmislajin alkuperää.

Esi-isiemme palasten esiin kaivaminen on tylsää ja raskasta työtä.

– Voi se olla sitäkin, sillä jokaista merkittävää fossiilikaivantoa kohden on olemassa sata ei-merkittävää kaivantoa. Mutta sitten kun löytää vaikkapa kivityökalun, jota on viimeksi pidellyt 50 000 vuotta sitten elänyt neandertalin ihminen, tuntee saaneensa suoran yhteyden muinaisihmisiin.

Eurooppalaiset ovat neandertalin ihmisten jälkeläisiä.

– Eurooppalaisilla on keskimäärin 1,7 prosenttia neandertalilaisten DNA:ta. Vaikka lajimme ovat sekoittuneet, yli 90 prosenttia kaikkien ihmisten yhteisestä DNA:sta on tuoretta afrikkalaista alkuperää.

Jo 100 000 vuotta on ollut ihmisiä, joilla on aivan samanlaiset aivot kuin meillä.

– Tämä lienee suurelta osin totta, sillä ainakin 100 000 vuoden ajan ihmiset ovat valmistaneet monimutkaisia työkaluja, käyttäneet maaleja ja koristautuneet koruilla. Jotkut asiantuntijat, minä mukaan lukien, uskovat kuitenkin, että aivojen evoluutio on jatkunut ja ihminen on 100 000 vuoden sisällä saanut uusia kognitiivisia kykyjä, joista on ollut apua muun muassa silloin, kun ihminen lähti Afrikasta uusille mantereille.

Meillä kaikilla on yhteinen esiäiti nimeltä Eeva.

– Vain naisten välityksellä periytyvän mitokondrio-DNA:n perusteella meillä kaikilla on yhteinen esiäiti, joka eli noin 150 000 sitten Afrikassa. Tuosta onnekkaasta naisesta lähti hedelmällisten tyttärien ketju, joka on keskeytyksettä jatkunut tähän päivään asti. Hän oli kuitenkin vain yksi monista samaan aikaan eläneistä äideistämme ja isistämme.

Vain nykyihminen osaa puhua ja tehdä taidetta.

– Ihmisen ja muiden lajien kommunikointikykyjen väliset erot näyttäisivät tuoreitten tutkimusten valossa olevan pikemminkin määrällisiä kuin laadullisia. Esittävä taide näyttäisi olevan ainutlaatuinen ihmisten juttu, mutta muidenkin lajien tiedetään saavan nautintoa tiettyjen kuvioitten ja värien luomisesta tai katselusta.

Evoluutio on vain teoria. Se on keksitty käännyttämään ihmiset pois Raamatun maailmankuvasta.

– Teoriat ovat idearakennelmia, jotka tulkitsevat faktoja. Faktat eivät katoa mihinkään, vaikka ihmiset kuinka väittelisivät niitä selittävistä teorioista. Painovoiman kaltaisena faktana voidaan pitää sitä, että ihmiset ovat kehittyneet ihmisapinoista. Eri asia on sitten se, tapahtuiko se Darwinin teorian mukaisella tavalla vai jotenkin muuten. Evoluutioteoreetikot eivät väitä julistavansa ikiaikaista totuutta, toisin kuin heitä arvostelevat kreationistit.

Evoluutio-oppi osoittaa uskonnot tarpeettomiksi.

– Vaikuttaisi pikemminkin siltä, että ihmisaivot ovat virittyneet uskomaan hengellisiin asioihin. Uskonnollisuus on luultavasti auttanut uskovia ihmisiä ja ihmisyhteisöjä selviytymään muita ryhmiä paremmin. Yhteiset rituaalit ja moraalikäsitykset ovat mahdollistaneet esimerkiksi kattavammat sosiaaliset verkostot.


Chris Stringer: Vain yksi jäi – miten meistä tuli ainoa ihmislaji. Gaudeamus 2014.

Jaa tämä artikkeli: