null Oman elämänsä alisuoriutuja

Oman elämänsä alisuoriutuja

Paul Auster: Sunset Park. Tammi 2011.

Miles Heller on 28-vuotias ja alisuoriutuu elämäänsä eteenpäin. Taustalla on tragedia velipuolen kuolemasta, josta hän syyttää itseään.

Miles on katkaissut siteet perheeseensä ja muuttanut Floridaan, jossa hän ansaitsee elantonsa tyhjentämällä asuntolainakriisin autioittamia huoneistoja. Lopulta hän löytää itsensä New Yorkin Brooklynista, jossa hän liittyy tyhjillään olevassa talossa majailevaan kommuuniin.

Kuudennessatoista romaanissaan Paul Auster kulkee edelleen kohti perinteisempää tarinankerrontaa. Toki yhä mukana kuvioissa on todellisten ja fiktiivisten henkilöiden lomittumista toisiinsa sekä sattumien kirjoa.

Keskeisiä asioita Sunset Parkissa ovat baseball ja sen menneen ajan tähdet sekä yksi tietty elokuva, The Best years of our lives vuodelta 1946. Se kytkee yhteen Milesin menneisyyden ja nykyisyyden. Elokuva kertoo toisen maailmansodan rintamilta palaavien sotilaiden vaikeuksista sopeutua siviilielämään, ja se vertautuu monin tavoin Milesin ja tämän perheen kamppailuun erilläänolosta ja kaipauksesta.

Yhtä kaikki Sunset Park on yksi tekijänsä sujuvimpia kirjoja. Vaikka romaani on moniääninen, kolmannen persoonan kertoja pureutuu tasavertaisesti henkilöiden tajuntaan ja tekee heistä ymmärrettäviä. Auster on tehnyt jälleen kerran taidetta siitä, että ei tapahdu varsinaisesti mitään erityistä, ja kuitenkin kaiken arkisuuden keskellä syntyy pakotonta uskottavuutta ja tunteita, joihin on helppoa samastua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.