null Oman tiensä kulkija

Koop Arposen tie on kulkenut katumuusikosta Idols-voittajaksi ja oman bändin solistiksi.

Koop Arposen tie on kulkenut katumuusikosta Idols-voittajaksi ja oman bändin solistiksi.

Oman tiensä kulkija

Muusikon elämässä Koop Arposta viehättää vapaus.

Vielä joitakin vuosia sitten musiikilla itsensä elättäminen tuntui Koop Arposesta hienolta mutta kaukaiselta ajatukselta. Ensiaskelia kohti unelmaansa hän otti soittamalla kadulla ja pienissä brittipubeissa, joissa paikalla saattoi olla vain parikymmentä juoppoa. Nyt hän on kiireinen muusikko, joka keikkailee monenlaisissa paikoissa.

— Tässä kuussa teemme 23 keikkaa. Niitä tulee, vaikka biisit eivät soi radiossa. Maine leviää suusta suuhun, Koop kertoo.

Tyytyväisyyttä lisää se, että muusikonura etenee nyt omin voimin, osana englanninkielistä folkrockia soittavaa Flute of Shame -bändiä. Viime vuonna Koop Arponen irtisanoi sopimuksensa suuren kansainvälisen levy-yhtiön kanssa ja pyörittää nyt omaa ohjelmatoimistoaan.

— Silloin kun en ole keikoilla tai tekemässä musiikkia, istun koneella ja teen paperitöitä. Se on sellaista yrittäjän elämää.

Idols-voitto yllätti

Englannissa valtaosan elämästään asunut Koop Arponen tuli tunnetuksi suomalaisille voitettuaan Idolsin vuonna 2008. Hän oli lähtenyt kisaan hetken mielijohteesta, eikä uskonut pärjäävänsä.

— Englannissa en olisi ikinä voinut lähteä mukaan tosi-tv-ohjelmaan. Siellä media voi pilata koko elämän, sillä julkisuus on paljon raadollisempaa kuin Suomessa. Täällä lähdin mukaan, koska ajattelin, ettei minulla ole menetettävää. Ajattelin, että viivyn Suomessa puoli vuotta ja palaan Englantiin.

Idolsia Koop kuvaa hyväksi kouluksi ja hienoksi kokemukseksi. Hän ei kuitenkaan ole aivan varma, saivatko suomalaiset kilpailussa kuvaa siitä, millaista musiikkia hän oikeasti haluaa tehdä. Myös äkkiä tullut julkisuus tuntui pelottavalta.

— Olen aina ollut tosi tarkka siitä, mitä sanon. Oli hankalaa, kun piti antaa haastatteluja eikä suomen kieleni vielä neljä vuotta sitten ollut yhtä hyvä kuin nyt. En voinut olla varma, ymmärtävätkö ihmiset, mitä tarkoitan.

Onnellinen sekarotuinen

Keikkailu on tarjonnut Koop Arposelle tilaisuuden tutustua perusteellisesti edesmenneen isänsä kotimaahan. Koopin äiti on hollantilainen ja perhe asui ensin hetken aikaa Suomessa, sitten Belgiassa ja lopulta Englannissa. Suomeen Koop Arposen toi armeija.

— Tulin Suomeen armeijaan ennen kaikkea mummon ja papan vuoksi. Pappani oli ollut sodassa. Armeijavuosi oli tosi hyvä kokemus, vaikka maa oli ikään kuin uusi eikä minulla ollut suomalaisia kavereita, kun tulin.

Toisen kerran Koop palasi Suomeen isänsä kuoltua. Hän halusi tutustua paremmin suomalaisiin juuriinsa ja päätyi radanrakentajaksi Seinäjoelle.

Suomessa vietettyjen vuosien jälkeen olo on yhä juureton, mutta Koop ei pidä sitä pelkästään negatiivisena asiana.

— Kotini on siellä, missä ovat tavarat, ystäviä ja tyttöystävä. Nuorena olin vähän kateellinenkin siitä, että englantilaisilla kavereilla oli juuret siellä, suomalaisilla sukulaisilla Suomessa ja hollantilaisilla Hollannissa, mutta minulla ei ollut juuria oikein missään. Enää se ei haittaa. Olen onnellinen sekarotuinen.

Muusikko elää päivän kerrallaan

Koop Arposen mielestä parasta muusikon elämässä ovat vapaus ja itsenäisyys.

— Englannissa tein jonkin aikaa rakennusalan yhtiössä toimistotöitä kahdeksasta kuuteen ja maanantaista perjantaihin. Muusikon työssä en ole samalla tavalla sidottu vaan voin itse ohjata uraani. Saan tehdä sitä, mikä on intohimoni, ja olen siitä tosi kiitollinen. Kaikki eivät saa tehdä sitä työtä, josta tykkäävät.

Vapauden kääntöpuolena on epävarmuus. Muusikon on vaikea suunnitella tulevaisuuttaan.

— Koko ajan on pieniä paineita. Tiedän, milloin ovat seuraavat keikat, mutta sitä, mitä sen jälkeen tapahtuu, ei voi tietää.

Epävarmuus pitää muusikon nöyränä. Flute of Shame on esiintynyt tuhansille ihmisille ulkomailla, mutta edelleen bändille kelpaavat keikat pienissä baareissa, häissä ja hautajaisissa.

— Aina jos joku tarvitsee musiikkia jossakin, me soitamme.

— Unelmani olisi soittaa jonkun oman suosikkibändini kuten Mumford & Sonsin lämppärinä. Vielä parempi olisi, jos he soittaisivat joskus ennen meitä, Koop sanoo ja nauraa.

Koop Arponen, Flute of Shame ja Kansallisoopperan sopraanoja pe 30.11. klo 19 Pyhän Laurin kirkossa. Liput 25 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.